24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.01.2023 21:08 | Son Güncelleme: 26.01.2023 21:26

New York Times yazdı: İstifa etmek sizi mutlu etmediyse ne yapmalısınız?

İşinde artık mutlu olmayan birçok insanı bunu değiştirmek için istifa etmeyi tercih ediyor. Ancak mutsuzluğunuzun nedeninin iş olduğundan emin misiniz? New York Times, hem istifa edenlerle hem de uzmanlarla konuştu
New York Times yazdı: İstifa etmek sizi mutlu etmediyse ne yapmalısınız?

Eilene Zimmerman / The New York Times

Yaklaşık bir yıl önce, Sam Palmer-Simon New York'ta kar amacı gütmeyen bir hukuk hizmetleri için uzaktan çalışıyor ve işe alım, seçim ve yeni işe alınanların eğitimini yönetiyordu. Organizasyonda altı yıl geçirdikten sonra Palmer-Simon, işin miktarını ve destek personeli eksikliğini bunaltıcı buldu. Palmer-Simon, düşük maaş aldığını ve tükendiğini belirterek “Bazı şeyleri başarma hedeflerim vardı ama bunlar yapmak için imkan verilmedi” dedi. 

Organizasyondaki güç, küçük bir grup insan arasında toplanmıştı ve Palmer-Simon, istediği karar alma özerkliğine sahip olmadığını hissetti. 2021'in ortalarıydı, daha sonradan büyük istifa diye anılan dönemn sırasında Palmer-Simon istifa etmeye karar verdi. İşinden ayrılmanın iş dışında daha net bir amaç duygusu bulmasına izin vereceğini düşündü. Ancak motivasyonsuz kaldı. Palmer-Simon, “Bu bir seçim paradoksuna dönüştü. Bir podcast’e mi başlamalıyım? Daha fazla mı kitap okumalıyım? Hiçbir şey yapmadan bunaldım” dedi. 

Sonunda, iş hakkındaki duygularını arkadaşları ve ailesiyle tartışmaya başladı ve kariyer tavsiyeleri bulmak için Work Won’t Love You Back (İşiniz sizi geri sevmeyecek) gibi kitaplara ve Esther Perel’in How’s Work? adlı podcast’lerine odaklandı. 

Mutsuzluğunuz işle mi ilgili?

Dokuz ay sonra aynı sektörde yeni bir işe başladı ancak çok geçmeden eskisi gibi hissetti ve bundan birkaç ay sonra şu an hala çalışmakta olduğu başka bir iş için ayrıldı Mevcut olanın daha iyi olduğunu ancak farklı şekillerde stresli olduğunu söyledi. Ancak işini artık kendisini tanımlayan bir şey olarak görmeyen Palmer-Simon için bu sorun değil.

Palmer-Simon, "Çalışma koşullarımı değiştirmek, kim olduğumu ve tüm bu farklı yerlerde nasıl göründüğümü veya yanımda getirdiğim şeyleri değiştirmedi. Nerede çalıştığımdan veya ne kadar iyi maaş aldığımdan bağımsız olarak bu ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı. Bu nedenle uzmanlar tükenmişlik veya hayal kırıklığı nedeniyle istifa etmeyi ya da ara vermeyi düşünmeden önce mutsuzluğunuzun hangi kısımlarının işle ilgili olduğuna bakmanızı öneriyor. 

J.T. O'Donnell, çevrimiçi bir kariyer destek platformu olan WorkItDaily'nin kariyer koçu ve CEO'su. O'Donnell sert bir karar vermeden önce, işinizi neden sevmediğinizle ilgili hikayeyi mümkün olduğunca eksiksiz bir şekilde yazın ve ardından birkaç kez okuyun diye tavsiyede bulunuyor. O'Donnell, “Bu süreç, bastırılmış duygularınızın çoğunu salıvermenize ve ardından 'Tamam, şimdi hikayemi biliyorum ve kalmayacağımı anlıyorum, bir değişiklik yapmam gerekiyor' demenize olanak tanıyor. Böylece değişikliğin ne olacağına karar verebilirsiniz. Farklı bir departmana veya tamamen farklı bir şirkete geçebilirisiniz” dedi. 

Sınırları belirlemek

Stresi azaltmak için çalışanlarla birlikte çalışan bir klinik psikolog olan Marsha Brown, tükenmişliğin nadiren işle ilgili olduğunu söyledi. Danışanlara, hem işte hem de kişisel yaşamlarında mutsuz olmalarının tüm nedenlerine bakmalarını öneriyor. Brown, "Stres kaynaklarını belirlemek sandığımız kadar kolay değil. Bunun iş ortamından kaynaklandığını hissedebilirsiniz, ancak stresin bir parçası da işinizden kopma fırsatınızın olmaması olabilir” ifadelerini kullandı.

Brown, tükenmişliğin genellikle iyi profesyonel ve kişisel sınırlar koyamama ile ilgili olduğunu, bu nedenle sadece iş değiştirmenin sorunları çözmeyeceğini söyledi. İnsanların genelikle fazla çalıştıkları için bunalmış hissettiklerini belirten Brown, sınırlar koymayı öğrenene kadar bu mücadelenin süreceğini söyledi. 

Yeni rutinler yaratmak

Sektördeki itibarına zarar verme korkusuyla tam adının kullanılmamasını isteyen Dave için, Eylül 2022'de işinden ayrılmasına neden olan öfke ve hayal kırıklığını zamanla daha iyi anladığını söyledi. Dave’in anlattığına göre Silikon Vadisi merkezli bir yazılım şirketinde, Oregon'daki evinden uzaktan çalışıyordu ve şimdi o zamanki duygularının büyük ölçüde yanlış yönlendirildiğini, kendisinden çok işine yönelik olduğunu görüyor.

"Artık hobim yoktu"

"Bıraktığımda, sürekli olarak daha fazlasını yapmam isteniyormuş gibi hissettim ve rolüm her şeyi tüketiyordu" dedi ve pandeminin işini hiç bitmeyecekmiş gibi hissettirdiğini sözlerine ekledi. Dave, “Yataktan kalkıp bilgisayarımın başına oturur ve bütün gün Zoom'da olurdum. Artık hobim yoktu, çocuklarımla fazla vakit geçirmiyordum, spor yapmıyordum. Artık bu sorunların çoğunun iyi alışkanlıklar geliştiremememden ve bir rutine bağlı kalmamdan kaynaklandığını görebiliyorum” diye konuştu. 

İlk başta özgürleştirici hissettirse de istifanın hızla altta yatan sorunları ortaya çıkardığını söyleyen Dave, stresli ve tükenmişken iş aramanın çok daha zor olduğunu da belirtti. Dave, işinden ayrıldıktan sonra birkaç ayını, artık düzenli egzersiz, ailesi ve hobilerine zaman ayırabileceği rutinler oluşturmak için harcadı. İşin püf noktası, iş ne olursa olsun bu rutine bağlı kalabilmek. Bu ay sektörde yeni bir işe başladı. 

New York Üniversitesi'nde yardımcı profesör ve kariyer ve yönetici koçluğu firması Wanderlust Careers'ın kurucu ortağı olan psikolog Michael McCutcheon, kendi davranışlarınızı ve hassasiyetlerinizi incelemenin kritik olduğunu söyledi. McCutcheon, “Bu bilgilere sahip olmadan herhangi bir işinizin bir öncekinden daha iyi hissettirmesi olası değildir” dedi. 

İş/yaşam doyumu üzerine çalışan bir sosyolog ve The Secrets to Happiness at Work (İşte mutluluğun sırları) kitabının yazarı Tracy Brower, bir diğer düşüncenin de bir şeyden kaçmak için mi yoksa bir şeye doğru ilerlemek için mi istifa ettiğiniz olduğunu söyledi. Brower, "Eğer kaçıyorsan, sırada ne olursa olsun tatmin bulmak daha zordur. O kadar çok işin olduğu ve her şeyin bir fırsat gibi göründüğü bu 'çimen daha yeşil' etkisini gördük, bu nedenle insanlar kendileri için neyin önemli olduğunu derinlemesine düşünmek yerine yeni bir şey seçiyorlar” diye konuştu. O'Donnell, yine de, mevcut durumunuz üzerinde derinlemesine düşünmenin, bir sonraki işinizden ne istediğinizi belirlemenize yardımcı olacak şeyin tam olarak bu olduğunu söyledi. 

Bir amaçla istifa etmek

Tam adının kullanılmasını istemeyen Michael, Ağustos 2022’de öğretmenlik görevinden ayrıldı. Yaklaşık yirmi yıldır aynı okulda çalışmıştı. Ancak yeterince takdir edilmediğini ve az ücret aldığını fark etti. Dikkatlice düşündükten ve patronuyla maaş zammı hakkında sonuçsuz bir tartışmadan sonra Michael, geçen Mart ayında ayrılmayı planlamaya başladı. Daha yüksek maaş teklif edenleri hedefleyerek, bir sonraki okul yılı için yeni öğretim fırsatlarını keşfetmeye karar verdi.

Michael, yeni okullarla yeniden görüşme deneyiminin kendisini değerli hissettirdiğini söyledi ve "Birden beni hafife alan eski okul ile beni gerçekten isteyen bu okul arasındaki büyük zıtlığı gördüm” dedi. Eylül ayında yeni işine başladı. Bu okulun kendine has eksiklikleri olsa ve Michael önceki işinden arkadaşlarını ve ailelerini özlese de, değişiklikten memnun. Daha yüksek maaşın yaşam kalitesinde önemli bir fark yarattığını ve yönetimin, önceki okulunun yapmadığı bir şekilde yenilikçi düşünceyi ve öğretmenliği kutladığını söyledi. Michael, “Çok olumlu ve destekleyiciler. Bir öğretmen olarak benim için yeni olasılıklar dünyasının kapılarını açtı” diye konuştu.

© 2023 The New York Times Company