İngiltere Kuzey İrlanda'da terör tehdidi seviyesini ciddiye yükseltti

Kuzey İrlanda'dan Sorumlu Bakan Heaton-Harris, Kuzey İrlanda'daki terör tehdidi seviyesi önemliden, bir saldırının kuvvetle muhtemel olduğunu gösteren ciddiye yükseltildiğini açıkladı

İngiltere'nin Kuzey İrlanda'dan Sorumlu Bakanı Chris Heaton-Harris, parlamentoya yaptığı yazılı açıklamada, Kuzey İrlanda'daki terör tehdidi seviyesinin ciddiye yükseltilmesi kararının bakanlardan bağımsız olarak iç istihbarat servisi MI5 tarafından alındığını belirtti. Bakan Heaton-Harris, açıklamasında, "MI5, Kuzey İrlanda'ya yönelik Kuzey İrlanda Bağlantılı Terörizm tehdidini önemli (saldırı muhtemel) seviyesinden ciddi (saldırı kuvvetle muhtemel) seviyesine yükseltmiştir. Halk tetikte olmalı ancak paniğe kapılmamalı ve endişelerini Kuzey İrlanda Polis Teşkilatı'na (PSNI) bildirmeye devam etmelidir" ifadelerini kullandı.

Kuzey İrlanda'daki terör tehdidi seviyesinin artırılması kararı, geçen ay bir polis memuruna yapılan silahlı saldırının ardından geldi. Saldırıyı, Yeni IRA (İrlanda Cumhuriyet Ordusu) üstlenmişti. Kuzey İrlanda'da geçen yıl terör tehdidi seviyesi, 12 yıl sonra ciddiden (saldırı kuvvetle muhtemel), önemliye (saldırı muhtemel) düşürülmüştü.

İngiliz tehdit seviyeleri

İngiltere'de kritik, ciddi, önemli, orta ve düşük olmak üzere beş tehdit seviyesi bulunuyor. Kritik seviyesi, her an bir terör saldırısı olabileceğine dair somut bir istihbaratın olduğu anlamına gelirken ciddi seviyesi, böyle bir istihbarat olmamakla saldırının kuvvetle muhtemel görüldüğünü gösteriyor. Tehdit seviyesi, Müşterek Terörizm Analiz Merkezi'nce (JTAC) belirleniyor. İngiliz istihbarat kurumu MI5'in bünyesinde çalışmalarını yürüten JTAC; polis, hükümet ve bazı güvenlik kurumlarında görev yapan terörle mücadele uzmanlarından oluşuyor.

Olayın geçmişi

İngiltere, İrlanda'nın bağımsızlığı için mücadele veren İrlanda Cumhuriyetçi Ordusunun (IRA) terör eylemlerinin hedefi olmuştu.1920'li yıllarda İrlanda Adası ikiye bölünmüş, Kuzey İrlanda İngiltere'nin parçası olmayı sürdürürken, Güney kademeli olarak İrlanda Cumhuriyeti adı altında bağımsızlığını kazanmıştı. İngiltere, 1960'lı yılların sonundan 1999'da yürürlüğe giren Belfast Anlaşması'na kadar İrlanda kaynaklı ayrılıkçı terör örgütünün saldırılarına sahne olmuştu.

Barış anlaşmasının ardından IRA kademeli olarak silah bırakırken, örgüt içinden şiddeti sürdürmek isteyen yeni gruplar IRA ile bağlantılı adlar altında eylemlerini sürdürmüştü. Ocak 2019'da Ian Ogle adlı bir işçi İngiltere'ye sadakati savunan Ulster Savunma Birliği (UDA) örgütü, nisanda da gazeteci Lyra McKee Yeni IRA örgütü tarafından öldürülmüştü.

Ayrıca yine aynı yıl Kuzey İrlanda'nın Londonderry kentindeki mahkeme binası önünde bombalı saldırı düzenlenmiş, olayı Yeni IRA üstlenmişti. Bölgede, 29 Mart 2021'de de Avrupa Birliği (AB) ile varılan Brexit anlaşması gereği Kuzey İrlanda ve Birleşik Krallık'ın geri kalanı arasında ticarete sınırlama getiren düzenlemeye karşı çıkan birlik yanlısı Protestanlar, yeniden sokağa çıkmış ve şiddet olayları meydana gelmişti.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi