08 Ekim 2026, Perşembe
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
Haber Giriş: 15.07.2026 10:18 | Son Güncelleme: 15.07.2026 13:07

Beynin karar alma süreci sanılandan çok daha erken başlıyor

Illinois Üniversitesi'nden araştırmacılar, beynin kararları sadece ön korteks bölgesinde değil, çok daha erken aşamalarda, birincil duyu bölgelerinde de şekillendirmeye başladığını ortaya koydu. Bulgu, yapay zekanın geleceğine de ışık tutabilir
Beynin karar alma süreci sanılandan çok daha erken başlıyor

Beynin karar alma sürecine dair yerleşik kabul, bilgiyi kademe kademe işleyip son kararı ön kortekste verdiği yönündeydi. En azından bugüne dek.

Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi'nden elektrik-bilgisayar mühendisliği profesörü Yurii Vlasov liderliğindeki bir ekip, bu resmin eksik bir parçası olduğunu gösteren bulgulara ulaştı. Araştırma, Amerika Ulusal Bilimler Akademisi'nin (PNAS) dergisinde yayımlandı.

Erken bölgelerde de karar izi var

Ekip, farelerin sanal gerçeklik koridorunda dolaşırken algısal kararlar verdiği anlardaki sinirsel aktiviteyi kaydetti. Beklenmedik biçimde, beynin en erken duyusal işlem alanlarından biri olan birincil somatosensöriyel kortekste (S1) de karara dair aktivite tespit edildi. Bu bölgenin bilgiyi yalnızca yukarı aktarmadığı, üst beyin bölgelerinden gelen hızlı geri bildirim döngüleriyle de şekillendiği görüldü.

Bulgu, karar alma sürecinin tek yönlü bir bilgi akışından ziyade, beyin bölgeleri arasında sürekli çift yönlü bir iletişimi içerdiğine işaret ediyor.

Yapay zekaya biyolojiden ilham

Konvolüsyonel sinir ağları dahil bugünün birçok yapay zeka sistemi, beynin bilgiyi tek yönlü işlediği varsayımından yola çıkarak tasarlandı. Vlasov, biyolojik zekanın çok daha az enerjiyle karmaşık görevleri yerine getirebildiğini vurgulayarak evrimin şekillendirdiği bu sistemden öğrenilebileceğini söyledi. Vlasov'a göre mevcut yapay zeka sistemlerinin en zayıf kaldığı nokta tam da karar alma aşaması.

Araştırmacılar bulgunun yapay zeka için hazır bir şablonu sunmadığını ancak gelecekteki sistemlere ilham verebilecek yeni bir bakış açısı getirdiğini belirtiyor. Ekip şimdi bu geri bildirim döngülerinin zamanlamasını daha ayrıntılı incelemeyi ve sinirsel aktiviteyi ölçmek için yeni yöntemler geliştirmeyi planlıyor.

Kaynak: Gazete Oksijen