25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.04.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Aşı işe yarıyor, 65 yaş üstü yoğun bakım hastası yok

6 Mart’ta günde 11 binlerde olan vaka sayısı kısıtlamalar kalkınca üç haftada 40 bine ulaştı. Türkiye üçüncü dalgaya girerken 7 bölgede doktorlar, bölgelerindeki son durumu Oksijen’e anlattı
Aşı işe yarıyor, 65 yaş üstü yoğun bakım hastası yok
Çağatay Bayraktar

İngiliz varyantı en yaygın mutasyon

Dr. Muharrem Baytemur - Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri İngiliz varyantı Güney Afrika ve Brezilya varyantlarını geçmiş durumda. Ankara’da günlük 3 bin civarında yeni vaka tespit ediliyor. İki doz aşı sonrası geçen yıl Mart ayına göre 65 yaş ve üstü yoğun bakımdaki hasta sayısı çok daha az. Enfekte olanların hastalığı ise hafif seyrediyor. Çocuklar arasında vaka sayısında az da olsa bir artış var ama bunun nedeni İngiliz varyantının tüm yaş gruplarında daha bulaşıcı olması. 

65 yaş ve üstü hastalığı çok daha hafif atlatıyor

Prof. Dr. Nursel Şahin - Antalya Akdeniz Üniversitesi 1 Mart’ta Antalya turuncuydu, ikinci haftadan itibaren kırmızı oldu. Yoğun bakımların doluluk oranı yüzde 50. Bütün mutant virüsler Antalya’da görüldü. Bunlar arasında İngiliz mutantı daha çok görülüyor. Yeni vakaların yüzde 40’ı İngiliz varyantı. Günlük test sayısı yaklaşık 3 bin. Yüzde 11’i pozitif çıkıyor. Aşılanmış 65 yaş üstü vakalar hastalığı çok hafif atlatıyor. Yoğun bakımda aşı yaptırmış 65 yaş üstü yok. Hastalık yoğun olarak 40-50 yaş arasında şu an. Bunlar da daha çok hizmet sektöründe çalışan insanlar. 

Yoğun bakımda aşı olmuş hastamız yok

Dr. Elif Turan - Diyarbakır Tabip Odası Başkanı 1 Mart’tan sonra geçen yıl Haziran’da görülen serbestlik ortamı olunca benzer bir artış görüldü. Diyarbakır’da günlük 1500 test yapılıyor, yüzde 18’i pozitif çıkıyor. Genellikle çalışan kesimde vaka görülüyor. Yaş grubu açısından 30-50 yaş aralığında yoğunlaştı. En fazla İngiliz varyantı hakim. Yüzde 30 oranında. 65 yaş üstü aşı olanlar arasında vaka görülse de yoğun bakıma yatan yok. Bu da bize iki doz aşının etkili olduğunu gösteriyor. Virüsün en çok düğün ve nişan gibi ortamlardan kapıldığını görüyoruz.

En fazla vaka şu an 40-50 yaş grubunda

Dr. Çağatay Engin - Erzurum Tabip Odası Başkanı Erzurum’da günlük test sayısı 2 bin. Yüzde 15’i pozitif. Vakalar 40-50 yaş aralığında. İngiliz varyantı Erzurum’da da hakim. 0-9 yaş arasında hastalarımız olsa da hafif atlatıyorlar. Yoğun bakımların doluluk oranı 60. Tam olarak sınırdayız. Aşılanan 65 yaş üzerinde mutasyon virüs etkisiyle tekrar hastalananlar oluyor ama hafif atlatıyorlar. Yoğun bakımda yatan 65 yaş üstü vaka mevcut değil. Bu durumda aşının etkili olduğunu söyleyebiliriz fakat daha hızlı bir aşılama programına ihtiyacımız var.

Yoğun bakımda doluluk yüzde 50

Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu - İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri İstanbul’da günde ortalama 7 bin 500 yeni vaka görüyoruz. Yoğun bakımlarda doluluk oranı yüzde 50’ye ulaşmış durumda. Aşılamada yavaş ilerliyoruz. 65 yaş üzeri aşılananlar arasında yoğun bakımda olan bilgisi elimize ulaşmadı. 

Her 100 testten 15’i pozitif çıkıyor

Prof. Dr. Tufan Tükek - Çapa Tıp Fakültesi Dekanı Aşı olan 65 yaş üzeri vakalar nadir olarak görülüyor,.öte yandan henüz aşılanmamış 40-60 yaş arasında daha çok vakaya rastlıyoruz. Her gün bin test yapılıyor, yüzde 15’i pozitif. Sağlık çalışanlarının aşılanması sonrası 4 arkadaşımız enfekte oldu. Ama hafif geçirdiler.  Bu da bize aşının etkisini gösteriyor. 

İzmir’de en çok İngiliz varyantı görülüyor

Prof. Dr. Funda Barlık Obuz - İzmir Dokuz Eylül Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Radyoloji Anabilim Dalı Geçtiğimiz Kasım- Aralık arasındaki dönemdeki vaka sayılarına ve hastane yoğunluğuna dönmeye başladık. Aşılama yapılsa da yavaş ilerliyor. Geçen aya oranla vaka sayılarında yüzde 60 artış var. İzmir, Mart başında turuncuydu. Şimdi kırmızı. Günlük testlerde pozitif çıkma oranı yüzde 12. İzmir’de günlük yaklaşık 700 yeni vaka görülüyor. Vakaların yüzde 30’u İngiliz varyantı. 40-50 yaş aralığında vaka sayısı fazla. En çok eğitimciler, kasiyerler, emniyet görevlileri arasında vakalara rastlıyoruz. Çocuklar ayakta atlatıyor.

İki haftadır yoğun bakımlarda artış yaşıyoruz

Prof. Dr. Oğuz Uzun - Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Samsun’da son iki haftadır yoğun bakımlarda yoğunluk görülüyor. Eğitim araştırma hastanesinde bekleyen sedyeler oluşmaya başladı. Samsun’da günlük test sayısı yaklaşık 6 bin. Günlük pozitif vaka sayısı 1000. En fazla İngiliz varyantı görülüyor. Çok daha hızlı bulaşıyor. Bu zamana kadar Güney Afrika varyasyonu sadece 20 kişide görüldü. 65 yaş üzeri aşılanan kişiler enfekte olsa da hafif atlatıyorlar. 0-9 yaş arasında daha çok İngiliz varyantı görüyoruz. Yoğun bakımların doluluk oranı yüzde 70 oranında.