29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 15.10.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Aşı karşıtlığı yeni küresel ideoloji

Aşı karşıtlığı yeni küresel ideoloji

Newsweek son sayısında  Covid’le artan aşı karşıtlığını kapak yaptı. “Bana bunu yaptıramazsın!” başlığıyla çıkan dergi, aşıya ve seyahatler, işe gidiş ve bazı aktiviteler için zorunlu olan aşı sertifikalarına karşı olmanın bazı insanlar için sosyal kimliğin ve ideolojinin  bir parçası haline geldiğini yazdı. Aşı yaptırmakta direnen milyonlarca kişi ABD’de ve dünyada aşı kampanyalarını kendi özgürlüklerine bir müdahale olarak görüyor. Sosyal platformlarda kendilerini “özgürlük savunucusu” olarak tanımlıyorlar.  Daha önceleri aşı karşıtlığı birkaç radikal tarikat tarafından savunuluyor ya da insanlar tıbbi sorunlarını gerekçe göstererek aşı olmaktan kaçınıyordu. Ancak Covid 19 ile başlayan yeni aşı karşıtlığı akımı, daha siyasi bir niteliğe sahip.. 

‘Bireysel özgürlüğe müdahale’ mi?

ABD’de şimdiden bazı aşı karşıtı gruplar, çocukların zorunlu aşılanmasına karşı kampanyalar başlatmış durumda. Stanford Üniversitesi’nin araştırmasında aşıyı bireysel bir özgürlük mü yoksa toplum sağlığını korumak için bir sorumluluk olarak mı gördükleri ABD’lilere soruldu. Cumhuriyetçilerin yüzde 70’inden fazlası kişisel bir seçim derken, Demokratlar’da bu rakam yüzde 27’de kaldı. Daha önce otizm kaygılarını ön plana çıkaran aşı karşıtı gruplar da şimdi “bireysel özgürlüğe ve vücut bütünlüğüne müdahale “argümanını satın almışa benziyor. 

Aşılamada yüzde 63’e varan düşüş

Bu motto ile yürütülen kampanyalar da çok korkutan bir tabloyu beraberinde getirmeye başladı. Covid-19 öncesinde çocukluk aşıları konusunda yüzde 95’in üzerinde başarı oranı yakalanırken ABD’de özellikle Cumhuriyetçiler’in yoğunlukta olduğu eyaletlerde çocuklarına bu aşıları yaptıran ailelerin sayısında yüzde 60’a varan düşüşler yaşandığı görülüyor. 2-8 yaş arası çocukların ölümcül hastalıklara karşı aşılanmasında 10 farklı bölgede yüzde 63 düşüş kaydedilmesi sağlık otoritelerinin alarm vermesine sebep oldu. Burada ailelerle yapılan görüşmelerde anne babaların çocuklarına daha önce hiç sorgulamadan yaptırdıkları aşılar konusunda aynı Covid aşıları gibi tereddüt duymaya başladıkları anlaşıldı.