28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 14.05.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Aşılar Hint varyantına daha mı etkisiz?

Aşılar Hint varyantına daha mı etkisiz?

Hindistan’da aşılanan kişilerin de Covid-19’a yakalanması üzerine  bilim insanları mutasyona uğramış virüsün küresel aşılama kampanyalarını baltalama olasılığını tartışmaya açtı. Sars-Cov-2’nin yeni türlerini araştıran önde gelen bilim adamlarından biri olan Cambridge Üniversitesi’nden klinik mikrobiyoloji profesörü Ravi Gupta, Financial Times’a, “Hindistan varyantı” adıyla da anılan B.1.617.2 virüsünün bu açıdan “endişe verici” olduğunu söyledi.  Delhi’deki bir bakım evinde çalışan ve Oxford/AstraZeneca aşısı tamamlanmış 33 personelin B. 1.617.2 sonucu pozitif çıktı ancak çalışanların hiçbirinin hastalığı ağır geçmedi. Gupta, “Herkesin korunacağını düşünmüştük ancak virüs aşıyı aşmayı başardı” diyor.

Aşılardan kaçıyor mu?

Geçtiğimiz iki ay, ikinci dalgayla boğuşan Hindistan medyasında, aşılarını olan doktorlar ve diğer sağlık çalışanları arasındaki Covid-19 vakaları haberleri çıktı. Hindistan Tıp Derneği, son salgın sırasında Covid-19’dan ölen 194 doktordan en az dokuzunun tamamen aşılanmış olduğunu ileri sürdü. Derneğin başkanı Dr. Johnrose Austin Jayalal, doktorların ikinci dozlardan ne kadar süre sonra öldüğünü ve hangi aşıyı aldıklarını incelediklerini söylüyor.  Hiçbir aşının yüzde 100 koruma sağlamaması nedeniyle, bilim insanları şimdi Hindistan’da aşıya rağmen gerçekleşen ölümlerin toplam vaka sayısının yüksekliğinden kaynaklanma olasılığını araştırıyor. İlk olarak Güney Afrika’da tanımlanan varyant gibi yeni türlerin de evrim geçirerek aşılara karşı daha dirençli hale gelip gelmediği endişeyle merak ediliyor. 

Büyük endişe kaynağı 

Hintli virolog Shahid Jameel, aşılamanın ardından şiddetli Covid-19 vakalarının “çok çok nadir” olduğunu ancak her gün ortalama 388 bin kişinin pozitif test sonucu verdiği ülkede bu konuya gösterilen ilginin kamunun endişelerinden kaynaklandığını söylüyor. Dünya Sağlık Örgütü, bu hafta yaptığı ön çalışmalara göre Hindistan varyantının ve alt soylarının daha hızlı yayıldığını ilan ederek bu varyantı da Birleşik Krallık, Brezilya ve Güney Afrika’da ortaya çıkan yeni türlerle beraber bir “endişe kaynağı” ‘olarak tanımladı. Gupta’ya göre ise Hindistan varyantı dünya için önemli bir uyarı. “Virüsün yayılmasını engellemezsek aşılarımızdan daha güçlü varyantlar ortaya çıkabilir.” Bu virüsün yapabileceklerini küçümsememek çok önemli.”