24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.02.2021 21:26 | Son Güncelleme: 14.02.2022 17:19

Çocuklar için Covid aşısı geliyor, ama yaza…

Çocuğum ne zaman aşı olacak? Pfizer ve Moderna, 12 yaş ve üstü çocuklarda Covid aşısı test ediyor ve yaza kadar sonuç almayı umut ediyor.
Çocuklar için Covid aşısı geliyor, ama yaza…

Covid-19 için yüksek risk altındaki yetişkinler, virüse karşı aşılanmak üzere sıra beklerken, birçok ebeveyn şunu bilmek istiyor: Çocuğum ne zaman aşı olacak? Cevap ise: Yaz sonundan önce değil. Pfizer ve Moderna, 12 yaş ve üstü çocukları aşılarının klinik denemelerine başladı ve yaza kadar sonuç almayı umuyor. Aşılar o yaş grubundakilerin performansına bağlı olarak, daha küçük çocuklarda da test edilecek. Diğer üç şirket, Johnson & Johnson, Novavax ve AstraZeneca ise aşılarını çocuklarda test etmeyi planlıyor, ancak yarışta henüz çok gerideler.

Sürü bağışıklığı için çocuklar aşılanmalı

Amerika’da 21 yaşının altında olanlar, toplam nüfusun yaklaşık dörtte birini oluşturuyor ve Covid-19'dan ölümlerin (277 çocuk) yüzde 1'inden azını oluşturuyorlar. Yine de, Covid-19’a yakalanan çocukların yüzde 2'si hastanede bakıma ihtiyaç duyuyor. Ülke genelinde sürü bağışıklığına yaklaşılması için çocukların da aşılanması gerekecek. Uzmanlar, sürü bağışıklığına ulaşmak için nüfusun yüzde 70 ila 90'ının koronavirüse karşı aşılanması gerekebileceğini tahmin ediyor.

Pfizer ve Moderna'nın aşı denemeleri

Pfizer-BioNTech aşısı Aralık ayında 16 yaş ve üstü herkes için onaylandı. Şirket, denemelerine daha genç gönüllülerle devam ederek, 12 ila 15 yaş arası 2.259 ergeni “işe” aldı. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, gençlerin koronavirüs ile enfekte olma olasılığı daha küçük çocuklara göre kabaca iki kat daha fazla. Pfizer'in sözcüsü Keanna Ghazvini, bu denemenin sonuçlarının yaza kadar açıklanacağını söyledi. Bayan Ghazvini, "12 yaşın altına aşı denemelerini taşınmak için yeni bir çalışma ve potansiyel olarak modifiye edilmiş bir formülasyon veya doz programı gerekecek" diyor. Bu denemeler büyük olasılıkla yıl içinde başlayacak, ancak planlar şirketin daha büyük çocuklardan alınan verilere sahip olmasının ardından nihai hale getirilecek. Moderna şirketi de, pediatrik testler için benzer bir yolda. Aralık ayında şirket, 12-17 yaş arasındaki ergenleri test etmeye başladı ve bu yaş grubunda 3.000 gönüllüyü test etmeyi hedefliyor. Moderna sözcüsü Colleen Hussey, şirketin "2021 yılının ortalarında" sonuç beklediğini söyledi. Sonuçlara göre Moderna, 6 ay ile 11 yaş arasındaki çocuklarda aşıyı bu yılın sonlarında değerlendirmeyi planlıyor. Enfekte olmuş annelerden doğan bebeklerde bazı antikorlar olabilir, ancak annenin sağladığı korumanın bebeğin ilk yaşına kadar sürmesi olası değildir. Nispeten zayıf bağışıklık sistemleriyle, bebekler enfeksiyona özellikle duyarlı olabilir. Uzmanlara göre bu yüzden küçük çocuklara da enjekte edilebilecek Covid aşısı geliştirilmesi önem arz etmektedir. Kaynak: The New York Times