29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 21.05.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Covid-19 Wuhan’daki enstitüden mi sızdı?

Covid-19’a neden olan koronavirüsün Çin’in Wuhan kentindeki Viroloji Enstitüsü’nden sızdığına yönelik iddialar ‘komplo teorisi’ diye yalanlanmıştı. Ancak dünyanın önde gelen üniversitelerinden 18 biyolog ortak bir bildiriyle bu iddiayı yeniden gündeme getirdi
Covid-19 Wuhan’daki enstitüden mi sızdı?

Prof. Francis Boyle, Luc Montagnier gibi komplo teorisyenleri salgının başından beri, koronavirüsün Wuhan’daki laboratuvarda biyolojik silah olarak üretildiğini ve kaza sonucu sızdığını iddia eden yayınlar yaptı. Bu iddialar sürekli olarak bilim insanları tarafından reddedildi. Dünya Sağlık Örgütü, kafalarda soru işareti kalmaması için salgının kaynağını belirlemek üzere Wuhan’a giden ekibinden bu olasılığı da araştırmalarını istedi. 17 kişilik DSÖ heyeti bölgede günlerce inceleme yaptı, Wuhan Viroloji Enstitüsü  laboratuvarlarını da gezdi. Sonunda 323 sayfalık bir rapor yayınlayarak virüsün kaynağını belirleyemediklerini açıkladılar. Virüsün ilk olarak hangi hayvandan insanlara geçtiği bir türlü anlaşılamadı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüsün laboratuvardan sızdığı iddiasının  en düşük ihtimal olduğunu belirtti; ancak “Daha fazla araştırma yapılması gerek” diyerek açık kapı bıraktı. 

“Yeni bir araştırma yapılmalı’

Dünyanın en prestijli bilim dergilerinden Science, aralarında dünyanın en önemli koronavirüs araştırmacısı olarak kabul edilen Kuzey Carolina Üniversitesi’nden Prof. Ralph Baric’in de bulunduğu 18 önemli biyoloğun imzasını taşıyan bir bildiri yayınladı. ABD’nin en saygın üniversitelerinden MIT’nin de destek verdiği bildiride “Covid-19’un kaynağı konusunda yeni bir araştırma yapılmalı ve Çin’deki tüm laboratuvarlar kayıtlarını açmalı. Bu virüsün laboratuvardan sızmış olduğuna yönelik iddialar ciddidir ve ancak elimizde yeteri kadar bilimsel veri olursa yalanlanabilir” çağrısı yapıldı. Bildiride imzası olan biyologlara göre Wuhan Viroloji Enstitüsü, Çin’in Covid-19 benzeri yarasa virüslerinin incelendiği ve genetik mühendisliğiyle patojenlerin çalışıldığı en önemli laboratuvarı. Virüsün de bu kentte çıkmış olması akıllarda soru işareti yaratıyor. Harvard Üniversitesi’nden Marc Lipstich bu salgından önce yayınladığı bir makalede laboratuvardan sızan bir virüsle dünya genelinde pandemi yaşanma olasılığını 1000’de 1 ile 10 binde 1 arasında hesaplamıştı. Lipstich de bu mektuba imza atan uzmanlar arasında yer aldı.  Wuhan Viroloji Enstitüsü’nın başkanı Shi Zhengli ise “Bu iddialar tamamen asılsız” diyor. Kayıtların açılması talebine ise, “Kim olmayan bir delili onlara gösterebilir ki?” diye tepki gösteriyor. Daha önce benzer bir bildiri 26 siyasi analist ve akademisyen tarafından Wall Street Journal gazetesinde yayınlanmıştı.