24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.01.2022 04:40 | Son Güncelleme: 23.02.2022 17:30

Televizyonları yok, tek bir anı bile boşa harcadıklarına şahit olmadım

Joe Miller, “Aşı: Biontech Aşısına Giden Yol ve Geleceğin Tıbbı” adlı kitabında Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin bilinmeyenlerini anlatıyor. Kitap, çağımızın en önemli atılımının arkasındaki bilimsel, ekonomik ve kişisel geçmişi tanıklıklarla açıklıyor
Televizyonları yok, tek bir anı bile boşa harcadıklarına şahit olmadım
Nazlı Berivan Ak
 “Bu hikâyeyi anlatmanın binbir yolu vardı ve birini seçmem gerekiyordu. Bu, tarihin ilk taslağıdır...” Önsözde söyledikleriniz çok çarpıcı, böylesine önemli bir kitabı yazma sorumluluğunu üstlenmek nasıl bir duyguydu? Peki fikir nasıl doğdu, bu kitabı yazmaya nasıl karar verdiniz? 
Joe Miller
Joe Miller

Önce Uğur Şahin gördü

İlk bölümde Uğur Şahin’in Covid-19 ile ilgili çıkan ilk haberleri okuma anını anlatıyorsunuz, birçok bilim insanından önce bunun küresel bir salgın olacağını o fark ediyor. Size o günü, tehlikeyi ilk anladığı anı nasıl anlattı? Özlem Türeci ve Uğur Şahin’e baktığınızda aklınızda en çok kalan ne oldu? Sizi en etkileyen yönleri nelerdi?  Her iki isim de sahnede ve basında olmayı çok da sevmeyen karakterler. Kitabı hazırlarken zorluklar yaşadınız mı? “Cuma, cumartesi ve pazar, evlerinde bilim günleriydi. Bu günler boyunca çift, toplantılar ve e-postalar araya girmeden, alanlarındaki en son araştırmaları takip edip tartışma üzerinde odaklanmaya çalışırdı” diyorsunuz. Ailede dikkat çeken başka ne tür gelenekler, alışkanlıklar gördünüz?  

Gizli kahraman

BioNTech’in en büyük yatırımcısı Thomas ve Andreas Strüngmann kardeşlerin sahip olduğu yatırım şirketi Athos’un Başkanı Helmut Jeggle son derece vizyoner biri olmalı. Ki 12 yıl önce şirkete yatırım yapıyor.  Onunla ilgili ne düşünüyorsunuz? Aşının ortaya çıkışı ve bu kadar kısa sürede işe yaraması bir mucize, siz başarıyı neye bağlıyorsunuz? Uğur Şahin ve Bill Gates buluşması çok ilgi çekici. O günü okurlarımız için anlatır mısınız?  

‘Tarih onları sadece Covid aşısıyla değil tıbba katkıları ile hatırlayacak’

Sizce Uğur Şahin ve Özlem Türeci insanlık tarihinde nasıl hatırlanacak? Siz, onları nasıl hatırlayacaksınız? Türeci ve Şahin’in yaşam öyküsü sizce göçmenlere bakışı etkiledi mi? 

Soluk soluğa okunan bir macera romanı gibi…

Kitap soluk soluğa okunan bir macera romanı gibi, zaman çok az ve tüm dünya bir salgının pençesinde, başroldeki kahramanlarımız ise bir çift. Kitabı yazarken siz de zaman zaman bir roman yazdığınız hissine kapıldınız mı?  Aşı: Biontech Aşısına Giden Yol ve Geleceğin Tıbbı / Joe Miller (Özlem Türeci ve Uğur Şahin ile) / Çeviren: Kemal Atakay / Kronik Kitap / Söyleşi / 320 Sayfa