29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 10.03.2021 13:25 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Almanya'dan göçmenlerin uyumu için 5 aşamalı plan

Almanya'dan göçmenlerin uyumu için 5 aşamalı plan

Almanya'da Başbakan Angela Merkel başkanlığında gerçekleştirilen 13'üncü Uyum Zirvesi'nde, beş aşamalı ulusal eylem planı kararlaştırıldı. Almanya'ya gelen yabancılar ve ülkede yaşayan göçmenlerin topluma uyumunu çeşitli boyutlarıyla ele alan planda, göç öncesinden dil öğrenimine, göçmenlerin istihdam piyasasına kazandırılmasından kamu ve özel sektörde fırsat eşitliğine 100’den fazla önlem bulunuyor. Planın hazırlanması sürecinde, aralarında 75 göçmen derneğinin de bulunduğu sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıldığı belirtildi.

‘’Hepimiz Almanya’yız’’

Sivil toplum kuruluşları ve göçmen derneklerinden 120 temsilcinin de katıldığı dijital etkinlikte konuşan Başbakan Merkel, göçmenlerin karşısında hala yapısal dezavantajlar bulunduğuna dikkat çekerek, “Uyum, ülkemizin güçlendirilmesi konusunda değerlidir. Hepimiz Almanya’yız, hedefimiz, bu" dedi.

5 aşamalı planın detayları

Zirvede açıklanan beş aşamalı uyum planının ilk aşaması göç öncesi önlemleri, ikincisi ise Almanya’ya geliş sonrası ilk uyum önlemlerini içeriyor. Bu aşamada dil öğreniminin teşviki, günlük yaşamla ilgili danışmanlık, diplomaların tanınması gibi alanlarda iyileştirmeler hedefleniyor. Toplumsal yaşam ve katılımla ilgili önlemler yer alan üçüncü aşamada, istihdam piyasasına uyumun yanı sıra sivil toplum ve toplumsal aktivitelere katılım da teşvik edilecek. Dördüncü aşamada sağlık, kültür, medya, spor gibi alanlara katılımı ve çok renkliliği teşvik edici yönlendirmeler hayata geçirilmesi öngörülerek toplumsal bütünleşmenin sağlanması amaçlanıyor. Beşinci ve son aşamayı ise topluma aidiyet ve toplumda bütünlüğü güçlendirici tedbirler oluşturuyor. Bu tedbirler arasında, Alman vatandaşlığına kabullerin artırılması, siyasi eğitim ve siyasete katılım, ekonomi ve kamuda fırsat eşitliği ile ırkçılık ve ayrımcılığa karşı mücadele gibi başlıklar bulunuyor. Zirveye katılanlar arasında yer alan Almanya Uyum Vakfı Genel Direktörü Gonca Türkeli-Dehnert, kamu personelinde göçmen kökenlilerin sadece yüzde 12 olduğuna dikkat çekerek bunun değişmesi gerektiğini söyledi.