24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.05.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Amerikan medyasında yer yerinden oynuyor

WarnerMedia ile Discovery birleşiyor. Efsane film stüdyoları Warner Bros ve HBO ile aralarında CNN’in de bulunduğu kanallar aynı platformda toplanacak. Discovery’nin ortak olduğu BluTV de bu dev havuzda
Amerikan medyasında yer yerinden oynuyor

Geçen Şubat ayında Discovery CEO’su David Zaslav ile Warner Media’yı bünyesinde bulunduran AT&T’nin CEO’su John Stankey Kaliforniya’da golf oynamak için sözleşmişlerdi. Ancak Covid salgını buluşmayı önledi. Zaslav, Stankey’e bir mail yollayarak üzgün olduğunu söyledi ve ekledi: “Ama, çılgınca bir fikrim var”… Çılgın fikir, Discovery ile AT&T’nin sahibi olduğu WarnerMedia’nın birleşmesiydi. İki CEO daha sonra  “golf ve yemek” için bir araya gelip iki şirketin birleşmesini konuşmaya başladılar. Sık sık da telefonla konuşuyorlardı. Bu konuşmalar öyle uzun sürüyordu ki, Zaslav “Bazen eşim evde olmadığımı, çıktığımı sanıyordu” diye gülerek anlatıyor. Zaslav geçen ay Stankey’i Greenwich Village’daki evine davet etti. Bu buluşmada birleşmenin detayları ele alındı. Şubat’taki bir telefon konuşmasıyla başlayıp Greenwich’teki taş evde olgunlaşan görüşmeler sonucunda Amerikan medyasının en büyük operasyonlarından biri gerçekleşme yoluna girdi. Ülkenin en büyük telekomünikasyon şirketi AT&T, 2.5 yıl önce 85 milyar dolara satın aldığı Warner Media’yı Discovery ile evlendirme kararı aldı. Bu karar, Murdoch’un Fox imparatorluğunu Disney’e satması kadar önemli bir mega anlaşmaydı. Gizli görüşmeler sırasında birleşmeye “Project Columbus” adı verilirken, ATT&T “Armstrong”, WarnerMedia “Magellan”, Discovery ise “Drake” isimleriyle anıldı. Bu birleşme resmi olarak gerçekleştiğinde - ki önünde herhangi bir engel görünmüyor-, satış hasılatı açısından Disney’den sonra dünyanın en büyük ikinci medya şirketi doğmuş olacak. Şirketin işletme değeri (piyasa değeri + borçlar + nakit varlıklar) 150 milyar dolara yaklaşacak. (Netflix ve Disney’de bu değerleme 225’er milyar doların üzerinde)  Geçen yılki bilançolarına göre iki devin 2020 kombine satış gelirleri 41 milyar dolar seviyesinde. Sıralamada birinciliği 65 milyar dolarla Disney elinde bulunduruyor. Birleşme sonrası ortaya çıkacak yeni şirketin ismi konusunda üç seçenek var: “Warner Discovery”, “Warner Bros Discovery” and “Warner Discovery Media”. Aynı platformda toplanacak önemli içerikler şöyle:  WarnerMedia: HBO, Warner Bros, Max, New Line, DC, CNN, Sesame, TNT, Cartoon Network, Turner Entertainment… Discovery: Discovery Channel, Food Network, TLC, Oprah Winfrey, Animal Planet, BBC Studio, Magnolia, BluTv.  Yeni şirkette AT&T’nin yüzde 71 , Discovery’nin ise yüzde 29 hissesi bulunacak. Birleşme sonrasının en güçlü hissedarlar ise Discovery’de yüzde 45 oy hakkına sahip olan kablo TV kralı John Malone ile Conde Nast Grubu’nun sahibi Newhouse Ailesi.

Dijital platformda 2021 beklentileri

Sektörün 2021’de 71.3 milyar dolar satış hasılatı yapması bekleniyor. Yıllık satışların kümülatif yüzde 11 büyüyerek 2025’te 108.3 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Penetrasyonun 2021’de yüzde 14.3’e, 2025’te yüzde 18.2’ye çıkması bekleniyor. Kullanıcı başına ödemenin yılda 66.3 dolara tırmanacağı tahmin ediliyor. Küresel abonelik gelirlerinde ABD’nin 32.1 milyar dolarla ilk sırayı koruyacağı belirtiliyor.

Fransız TV devleri de birleşme modasına uydu

Amerikan medyasındaki birleşme rüzgarları Avrupa’da da esmeye başladı. Alman devi Bertelsmann Fransa’daki TV kanalı M6’yı, piyasadaki en büyük rakibi TF1 kanalı ile birleştirmek için görüşmelere başladı. Karar Avrupa TV sektörü için büyük sürpriz oldu. Bertelsmann, M6’daki hisselerin uzun süredir blok olarak satmak istiyordu. Fransız Vivendi ve İtalyan Mediaset’ten teklifler de gelmişti. Sürpriz birleşme kararının Fransa ve AB rekabet otoritelerinden vize alıp alamayacağı henüz bilinmiyor. İki kanalın toplam reklam gelirleri, Fransız TV piyasası reklam gelirlerinin yüzde 70’ine denk geliyor. Rekabet soruşturmasının 18 ay sürebileceği belirtiliyor. İki kanalın birleşmesi halinde yıllık satış gelirleri 3.4 milyar euro olan bir TV devi ortaya çıkacak. Birleşmenin yılda 250-350 milyon euro tutarında bir tasarruf sağlayacağı belirtiliyor. Bertelsmann’ın M6’da yüzde 48 hissesi bulunuyor. TF1’in yüzde 44 hissesi ise Fransız inşaat devi Bouygues’in. Birleşme sırasında Bouygues, Bertelsmann’a 641 milyon euro ödeyerek yeni şirkette yüzde 30 hisseye sahip olacak. Bertelsmann’ın hissesi ise yüzde 16 seviyesinde kalacak.