20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 21.05.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Amerika’yı keşfetti, nereli olduğu meçhul

Bilim insanları Kristof Kolomb’un nereli olduğunu “keşfetmeye” çalışıyor. Ellerindeki en önemli kaynak, 515 yıllık DNA materyali
Amerika’yı keşfetti, nereli olduğu meçhul

Kristof Kolomb’un nereyi keşfettiğini biliyoruz ama nereli olduğunu kesin olarak bilmiyoruz. Tarih kitapları ve Wikipedia, Cenova doğumlu olduğunu söylüyor fakat bilim insanları bundan da şüphe etti. Tarihin en ünlü kaşiflerinden biri olan Kolomb gerçekten İtalyan mıydı yoksa İspanyol muydu? Hatta başka teorilerin iddia ettiği gibi  Portekizli, Hırvat ya da Polonyalı mıydı? Bu soruların cevabını beş ay sonra öğreneceğiz çünkü 19 Mayıs günü, bir grup uluslararası bilim insanı, Kolomb’un DNA’sını okuyarak coğrafi kökenini belirlemek için bir çalışma başlattı. Bulgular önümüzdeki ekim ayında kamuoyuna açıklanacak. 15. yüzyılda yaşamış diğer denizciler gibi Kolomb’un hayatı hakkındaki bilgiler de oldukça yetersiz.

Eski teknoloji yeterli değildi

Bugün konu incelenebiliyor çünkü 2003’teki DNA testleri Sevilla’daki bir katedralde yer alan mezardaki kemiklerin 515 yıl önce ölen kaşife ait olduğunu tespit etti. Ancak bu keşiften hemen sonra, Kolomb araştırmasını yürüten Granada Üniversitesi ekibi çalışmalarını derinleştirmemeye karar verdi. Gerekçeleri, o dönemde DNA teknolojisi yeteri kadar ileri olmaması ve bugünkünden çok daha fazla miktarda genetik materyal gerektirmesiydi. Son yıllarda DNA konusunda sağlanan ilerleme sayesinde gen coğrafyası artık çok daha kolay tesit edilebiliyor.  Granada Üniversitesi’nden adli tıp profesörü José Antonio Lorente, DNA analizi konusunda artık çok küçük parçalar üzerinde test yapılmasına olanak tanıyan “radikal” bir gelişme olduğunu belirtiyor. Araştırmacılar, Kolomb’a ait dört küçük kemik parçasının yanı sıra oğlu Hernando’dan yedi kemik parçası ve bir diş ile kardeşi Diego’dan kötü durumdaki bir düzine kemik parçası üzerinde çalışıyor.  New York Post’un haberine göre Lorente, çevrimiçi bir basın toplantısında, fragmanların İtalya, Meksika ve ABD’deki Roma ve Floransa’daki genetik laboratuvarlarına gönderildiğini söyledi. Lorente, Kolomb’un Cenova’dan geldiğine dair genel kabul gören teoriye inandığını söylüyor ancak proje tarihsel kayıtlardaki bazı “gizemleri ve çelişkileri” çözerek şüpheye mahal bırakmamayı amaçlıyor.  Kolomb’un 1492 ile 1504 yılları arasında İspanyol hükümdarları adına gerçekleştirdiği dört Atlantik ötesi yolculuk, Avrupa’nın daha sonra Yeni Dünya olarak bilinen Amerika’yı kolonileştirmesine bir kapı açtı. Kolomb, 20 Mayıs 1506’da öldü ve Amerika’ya gömülmek istemesine rağmen İspanya’da gömüldü.