19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 20.08.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Bağımsız haber sitesi Politico’ya 1 milyar dolar

Alman medya devi Axel Springer, yıllık satış geliri 200 milyon dolar seviyesinde olan Politico’yu satın almak için harekete geçti
Bağımsız haber sitesi Politico’ya 1 milyar dolar

Alman medya devi Axel Springer, 2007 yılında kurulan ve başlangıçta sadece Washington’dan siyasi haberler yapan, bağımsız dijital haber portalı Politico’ya ortak olmak için harekete geçti. New York Times’ın haberine göre, görüşmelerde Politico’ya biçilen değer bağımsız bir haber sitesi için tek kelimeyle muazzam: 1 milyar dolar. Politico’nun yayıncısı ve en büyük ortağı Washington medyasında önemli bir oyuncu olan Robert Allbritton. Ailesine ait olan Sinclair Broadcast Group bünyesindeki TV kanallarını bir süre önce 1 milyar dolara satan Allbritton, borçlar düşüldükten sonra bu satıştan net 500 milyon dolar nakit gelir sağlamıştı.

Star isimler kaçıyor

Allbritton satışın ardından, 400 gazetecinin çalıştığı Politico’ya ağırlık vermiş ve ilk iş olarak yıldız gazetecileri elinde tutabilmek için çare aramaya başlamıştı. Ancak medya dünyasında iş yapış şekillerinin değişmesi ve yetenekli gazetecilerin kendi girişimlerini kurmaya başlamasıyla Politico da kan kaybıyla karşı karşıya kalmıştı. Son olarak Politico CEO’su ve ABD editörü yayından ayrılacağını açıklamıştı. Ayrıca çalışanların sendikalaşacaklarını duyurmasıyla şirketin giderlerinde artışlar yaşanacağı endişesi doğmuştu.  (ABD medyasında en son New Yorker’da çalışanlar sendikanın pazarlıkları sonucu taban ücret, sağlık sigortası gibi ciddi kazançlar sağlamıştı)
Politico’nun sahibi Allbritton Washington’da etkili bir medya figürü.
Politico’nun sahibi Allbritton Washington’da etkili bir medya figürü.
Gazetecilik alanında büyük başarılar elde eden Politico bu sorunlarla uğraşırken, ABD’deki varlığını artırma hedefinde istikrarlı şekilde ilerleyen Alman devi Axel Springer’le görüşmelere başladı. İki şirket hali hazırda merkezi Brüksel olan Politico Europe adlı yayınının yüzde 50’şer sahibi.

Axel’in ABD iştahı

Bild ve Die Welt gibi gazetelerin sahibi olan Axel Springer 2015 yılında dönemin çok hızlı yükselen ekonomi ve finans portalı Business Insider’ı 500 milyon dolara satın almış, geçtiğimiz yıl ise günlük bültenlerini e-mail yoluyla abonelerine ileten Morning Brew’in kontrol hissesine sahip olmuştu. Axel Springer o dönemde bir bölümü ücretsiz 2.5 milyon abonesi bulunan Morning Brew’e 75 milyon dolar değer biçmişti.  New York Times’a göre, konuşulan 1 milyar dolarlık piyasa değeri Politico için çok ciddi bir “premium” içeriyor. Çünkü şirkete biçilen piyasa değeri, yıllık 200 milyon dolar olan satış gelirlerinin 5 katını buluyor. Son dönemin en başarılı dijital yayın şirketlerinden BuzzFeed yıllık satış gelirlerinin 3 katına denk gelen 1.5 milyar dolarlık piyasa değeriyle halka arz çalışmalarını başlatmıştı.  New York Times’ın Wall Street’teki 8.2 milyar dolarlık piyasa değeri ise yıllık satış gelirlerinin 4 katı seviyesinde.

Dijital bülten sektörü büyüyor

Yetenekli gazetecilerin kendi girişimlerini kurma imkanları giderek artıyor. En önemli kanal ise dijital bülten (newsletter) platformları. ABD’de faaliyet gösteren Substack sektörün önde gelen girişimlerinden. Substack’e son olarak film yapımcısı ve -New York Times’ın tabiriyle- sol görüşlü provokatör Michael Moore da katıldı. Moore’un platformda yayınlayacağı bültenler ücretsiz olacak. Ücret ödemeyi kabul eden aboneler ise Moore’la video sohbetlere katılıp, projelerinden öncelikli olarak haberdar olabilecek. 1990’ların ilk yarısından bu yana takipçilerine e-mail yoluyla bültenler yollayan Moore, 600 bin kişiyi Substack platformuna taşıyacağını söyledi. 500 bin ücretli abonesi olan Substack, son dönemde popüler yazarları bünyesine çekmesiyle gündemde. 100 bin doların üzerindeki yıllık ücret veya abone gelirlerinden pay karşılığı büyük medya gruplarından ayrılıp Substack’e katılanlar arasında, yazarlar Roxane Gay, Andrew Sullivan ile teknoloji gazetecisi Casey Newton da bulunuyor. Substack, bünyesindeki yazarların bültenlerine abone olanların ödediği ücretlerden yüzde 10 pay alıyor. Bu iş kolu teknoloji devi şirketlerin de ilgisini çekiyor. Facebook geçenlerde Bulletin adlı servisini başlatırken; Twitter, sadece 6 çalışanı olan Hollanda merkezli Revue adlı bülten şirketini satın aldı.