24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.10.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Bakan başpiskoposu dize getirdi

Fransız Bakan, günah çıkarma sırasında rahiplerin itiraf ettiği çocuklara cinsel şiddet vakalarını polise bildirmeyi reddeden, “Katoliklik cumhuriyetin üzerindedir” diyen başpiskoposu çağırarak fırça attı
Bakan başpiskoposu dize getirdi

Fransa’da 70 yılda en az 330 bin çocuğun Katolik rahipler ve kilise çalışanları tarafından istismara maruz bırakıldığının ortaya çıkmasıyla başlayan skandal, ilginç bir laiklik tartışmasını da beraberinde getirdi.  Fransa İçişleri Bakanı, Katoliklikteki günah çıkarmanın “Cumhuriyetin bütün kanunlarının üzerinde olduğunu” söyleyen Başpiskoposu “Rahipler, duydukları tüm çocuk cinsel istismar iddialarını polise bildirmekle yükümlüdür” diyerek azarlardı.  Geçtimiz hafta, kilisenin binberce vakayı zaman içinde “sistematik olarak’” örtbas ettiğini gösteren bağımsız bir rapora dair haberler manşetlere çıkmıştı.  Kilise “utanç duyduğunu” ilan etti. Ancak Fransa’nın Başpiskoposu Eric de Moulins-Beaufort olaydan birkaç gün sonra verdiği bir röportajdagünah çıkarma sırasında öğrenilen herhangi bir çocuk istismarı vakasında rahiplerin polise bilgi vermesi talebini reddettiğin söyledi.  Fransa Piskoposlar Konferansı Başkanı Moulins-Beaufort, Franceinfo’ya şunları söyledi: “İtirafın gizliliği bir gerekliliktir ve öyle kalacaktır. Bir bakıma Cumhuriyet yasalarının üzerindedir. Tanrı’nın önünde konuşmak için serbest bir alan yaratır.”

Başpiskopos Moulins-Beaufort
Başpiskopos Moulins-Beaufort
İçişleri Bakanı Gérald Moussa Darmanin, salı günü Moulins-Beaufort’u uzun bir toplantıya çağırdı ve burada günah çıkarma odası da dahil olmak üzere tüm profesyonel gizliliğin çocuklara yönelik olası cezai cinsel şiddet vakalarının ifşası durumlarında geçerli olmadığını açıkça söyledi.  Darmanin’in meclisteki milletvekillerine hitaben “Ona tüm dinler hakkında ne diyorsam onu söyledim. Ulusal Meclis ve Senato yasalarından daha üstün bir yasa yoktur. Fransız Cumhuriyeti, cumhuriyete ve cumhuriyetin yasalarına saygı duydukları andan itibaren tüm dinlere saygı duyar” demesi büyük alkış topladı.  Toplantının ardından De Moulins-Beaufort, geçen hafta yaptığı yorumlardan rahatsız olan insanlardan özür dileyen bir bildiri yayınladı. 

Macron istedi

Fransa Piskoposlar Konferansı raporda ayrıntılandırılan istismarın ölçeğinin kilisenin uygulamalarını gözden geçirmesi gerektiği anlamına geldiğini ve “günah çıkarmanın doğasını çocukları koruma ihtiyacıyla uzlaştırmak için” çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bakandan “işlerin net olduğundan emin olmak” için Katolik piskoposla görüşme yapmasını  istediği açıklandı.