29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 12.05.2022 10:15 | Son Güncelleme: 12.05.2022 10:36

Biden, Kongre'den Türkiye ile yeni silah anlaşmasını onaylamasını istedi

ABD Başkanı Joe Biden, Kongre'den F-16 alımını içeren yeni silah anlaşmasını onaylamalarını istedi. The Wall Street Journal gazetesine konuşan kaynaklara göre anlaşma 400 milyon dolara mal olacak
Biden, Kongre'den Türkiye ile yeni silah anlaşmasını onaylamasını istedi

The Wall Street Journal gazetesi, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, Kongre’den Türkiye’nin F-16 savaş uçağı filosu için gelişmiş silah, radar ve diğer teknik ekipmanların satışına onay verilmesini istediğini öne sürdü.

400 milyon dolara mal olacak

WSJ’ye konuşan ABD’li yetkililer, Biden yönetiminin anlaşmayı, “Türkiye’ye 40 yeni F-16 satmaya yönelik ayrı bir teklif için Kongre’deki desteğin seviyesini ölçmek amaçlı kullanıyor olabileceğini” söyledi. Anlaşma, Türkiye’ye F-16’ları için füzeler, radar ve elektronik cihazların gönderilmesini içeriyor. İsmi açıklanmayan kaynak, söz konusu anlaşmanın 400 milyon dolara mal olacağını ifade etti.

Yetkililer, Biden yönetiminin bu adımında Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmelere öncülük etmesi ve Ukrayna ordusuna SİHA desteği vermesinin etkili olduğuna dikkati çekti.

Kongrede fikir ayrılığı

ABD ve Türk yetkililer, Ankara'nın 2017'de Rus hava savunma sistemi satın almayı seçmesinin ardından yıpranan Amerikan-Türk savunma ilişkisinin onarılmasına yardımcı olabileceğini savunarak F-16 anlaşmasını savunuyorlar. Kongrenin her iki kanadındaki kıdemli Demokratlar da dahil olmak üzere bazı ABD'li milletvekilleri ise Ankara'nın Rusya ile olan bağlarına ve Türkiye'deki insan hakları konusundaki endişelere itiraz ederek satışa karşı çıkıyor.

Rusya-Ukrayna görüşmeleri sırasında gündeme geldi

Türk ve Amerikalı yetkililer savaşın başlangıcından bu yana daha sık temas halindeler ve iki ülke de ilişkilerin ısınmasının bir işareti olarak atıl durumdaki stratejik diyalog kanalını yeniden başlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mart ayında Biden ile Rusya-Ukrayna savaşına dair yapılan telefon görüşmelerinden birinde F-16 satışı konusunu da gündeme getirdi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan, Ankara'nın "ABD'den 40 yeni uçak alımı ve mevcut F-16'ların modernizasyonu talebinin bir an önce tamamlanmasını beklediğini" söyledi.

(Kaynaklar: Wall Street Journal, AA, DailyMail)