28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 29.01.2021 09:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Biden'ın yemin törenindeki siyah kızın hikayesi

Biden'ın yemin törenindeki siyah kızın hikayesi

ABD Başkanı Biden’ın yemin töreninde okuduğu şiirle, büyük övgü alan şair Amanda Gorman şöhretine “çok satan yazar” unvanını da ekleyecek gibi…

ABD Başkanlık töreninde şiir okuyan en genç kişi unvanını kazanan 22 yaşındaki Gorman, “The Hill We Climb” (Tırmandığımız Tepe) adlı şiiriyle gündem oldu. Gorman’ın bu yıl Eylül’de satışa sunulması düşünülen iki kitabı şimdiden Amazon’da “Çok satanlar” listesinde ilk iki sıraya yerleşti. Ön siparişler gelmeye başladı. Gorman’ın yazdığı lirik çocuk kitabı “Change Sings: A Children’s Anthem” (Değişim söylüyor: Çocukların Marşı) kitabı 21 Eylül’de çıkacak. Kendi yazdığı ve sevdiği şiirlerden oluşan 2’nci kitabı da yine Eylül ayına planlı. Yemin törenindeki şiiri ise bu Nisan ince bir kitap olarak ayrıca yayınlanacak. Her üç kitap da şimdiden Amazon Best Sellers’ta en tepeye yerleşti.   

Şiiri, Kongre baskınında yazdı

Harvard Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun olan Los Angeles’lı genç kız, 2036’da başkan adayı olmak istiyor. Gorman güzel diksiyonunu İngilizce öğretmeni olan annesine borçlu. İkiz kardeşi ile birlikte babasız büyüyen Gorman, çocukluğunu sürekli yazıp okuyan garip bir kız, liseyi de konuşma güçlüğü çeken biri olarak hatırlıyor.   Tören gününe dönersek… Şiirinde Abraham Lincoln ve Martin Luther King’in konuşmalarından ilham aldı. 6 Ocak’ta Trump taraftarlarının Kongre binasına baskını ardından bu şiiri kaleme alan Gorman, saldırıya da göndermede yaptı:

Meğer mantrası varmış

“Paylaşmak yerine, ulusumuzu paramparça edecek, demokrasinin ötelenmesi anlamına gelen, ülkemizi mahvedecek bir güç gördük. Demokrasi ertelense de asla daimi yenilgiye uğratılamaz.” Sonradan öğrenildi ki, Gorman’nın şiir okuma performansları öncesinde mantra’sı varmış. Hep onu söylermiş: “Ben Siyah yazarların kızıyım. Zincirlerini kırıp dünyayı değiştiren özgürlük savaşçılarının soyundan geliyoruz. Onlar beni çağırıyor.”

Takılar Oprah’tan Elbise Prada’dan

Gorman kürsüye güneş sarısı Prada kaban, beyaz gömlek, siyah deri kalem eteki ve siyah topuklu ayakkabı ile çıktı. Başında da yakut kırmızı saten Prada bant vardı. Prada’yı seçme nedenini moda evinin entelektüel ve feminist duruşu olarak açıkladı. Mücevherleri Oprah Winfrey hediye etti. Kuş kafesi şeklindeki yüzüğü, 1993’te Clinton’ın yemin töreninde çıkan Maya Angelou’nun hatırasını taşıyordu. Maya Angelou’nun “I know Why The Caged Birds Sings” adlı otobiyografisine gönderme yapıyordu. Oprah Winrey’in yemin törenindeki siyah kadın şairlere hediye göndermesi artık bir gelenek. Aslında kıza palto almak istemiş. Ama Gorman “Ben onu çoktan aldım. En sevdiğim renk olan sarı” demiş. Bunun üzerine Oprah küpe ve yüzüğü hediye etmiş. Küpeler Yunan tasarımcı Nikos Koulis’e aitti değeri ise tam 8 bin 195 dolardı.