29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 22.02.2021 18:56 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

BM Genel Sekreteri Guterres: “Bazı ülkeler salgını bahane edip muhalif sesleri kıstı''

BM İnsan Hakları Konseyi'nin (HRC) 46. oturumunda konuşan Guterres, “Bazı ülkeler salgını bahane edip muhalif sesleri kıstı“ dedi
BM Genel Sekreteri Guterres: “Bazı ülkeler salgını bahane edip muhalif sesleri kıstı''

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM İnsan Hakları Konseyi'nin (HRC) 46. oturumunda konuştu. “Covid-19 salgınının bazı ülkeler tarafından muhalif sesleri ve medyayı susturmak bahanesiyle kullanılması nedeniyle üzüntü ve endişe duyduğunu“ belirten Guterres, "Birçok temel özgürlüğü ortadan kaldırmak, bağımsız medyayı susturmak ve kar amacı gütmeyen kuruluşların çalışmalarını engellemek için sert güvenlik önlemleri ve acil durum önlemleri alındı. İnsan hakları savunucuları, gazeteciler, avukatlar, aktivistler ve hatta sağlık çalışanları salgınla başa çıkmak için alınan önlemleri -veya önlem eksikliğini- eleştirdikleri için tutuklamalara, kovuşturmalara ve yıldırmalara maruz kaldılar'' dedi.

“Bilgiye erişimi engellemek ölümcül sonuçlar doğurdu''

Salgının ekonomik kırılganlığı artırdığına ve işini kaybeden veya gelirleri azalmış yüz milyonlarca ailenin hayatını olumsuz etkilediğine dikkati çeken Guterres, aşırı yoksulluğun arttığını ve cinsiyet eşitliğinde yılları alan ilerlemenin buharlaştığını belirtti. Genel Sekreter Guterres, aşılama uygulamalarındaki milliyetçi eğilimleri de kınayarak, “Yalnızca on ülke, şimdiye kadar verilen aşı dozlarının dörtte üçünden fazlasını aldı. Aşılara eşit erişimin sağlanamaması, bizi geri götüren yeni bir ahlaki iflası temsil ediyor” dedi. Ayrıca salgın konusunda bilgi erişiminin önemine de değinen Guterres, “bazı hükümetlerin Covid-19 salgını konusunda hayati derecede önemli bilgilere erişimi engelleyerek ölümcül sonuçlar doğuran dezenformasyona sebep olduğunu'' aktardı. Önümüzdeki 3 gün boyunca 130 kadar devlet başkanının, BM İnsan Hakları Konseyi için sanal olarak konuşmalar yapması bekleniyor.