24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.04.2022 12:58 | Son Güncelleme: 25.04.2022 13:21

Brigitte ve Emmanuel Macron zafer sonrası bu kez dinlenmeyi tercih etti

Fransa Cumhurbaşkanı seçilen Emmanuel Macron, seçim zaferi gecesini bu kez farklı şekilde geçirdi. 2017’de geç saatlerde yakın çevresiyle klasik bir Fransız brasserie’si olan Montparnasse’taki ünlü La Rotonde’da kutlama yapan Macron bu kez eşiyle birlikte dinlenmeyi tercih etti
Brigitte ve Emmanuel Macron zafer sonrası bu kez dinlenmeyi tercih etti

Brigitte ve Emmanuel Macron çifti, Champ-de-Mars’ta yapılan kutlama ve konuşmanın ardından Versailles Sarayı yakınlarındaki La Lanterne adlı malikanede dinlenmeye çekildi. İlginç bir hikayesi olan La Lanterne hala Cumhurbaşkanlığı’na ait bir bina. La Lanterne 1760’ta Kral 15. Louis tarafından üç odalı bir kır evi olarak inşaa ettirildi. Kral, binayı av ekibinin lideri olan Kont Philippe de Noailles’e hediye etti. 

20 yıl sonra Kont’un oğlu Poix Prensi binayı eklentiler yaparak bugünkü haline yakın bir şekle getirdi. Tüm çevresini kaplayan 35 Fransız tipi pencere sayesinde günün hemen her saatinde ışık alması nedeniyle binaya fener anlamına gelen La Lanterne adı verildi. 

1789’daki devrimin ardından bina özel kişilere satıldı. 1818’de Kral 18. Louis binayı satın alarak kendi özel mülkü haline getirdi. 1824’e kadar süren renovasyondan sonra La Lanterne nüfuzlu kişilere kiralandı. Kiracıları arasında dönemin güçlü bankerlerinden Baron Maurice de Hirsch ile evde yaşadığı sürede büyük av partileri düzenleyen Amerikalı James Gordon Bennett de bulunuyor.

2. Dünya Savaşı’nda birkaç yıl Almanların eline geçen bina, savaştan sonra bir süre dönemin başbakanı Felix Gouin tarafından kullandıldı ardından Amerikan Büyükelçisi David Bruce’a kiralandı. 1959’da Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle’ün isteğiyle yine Fransız devletine dönen La Lanterne, başbakanların ikinci resmi ikametgahı olarak dizayn edildi. İlk konuğu da Michel Debre oldu. 

1962’de Başbakan olan Georges Pompidou, La Lanterne’i dönemin Kültür Bakanı Andre Malraux’ya tahsis etti. Boulogne’daki evi OAS örgütü tarafından bombalanan Malraux, 1969’da De Gaulle yönetiminin görevden ayrılmasına kadar La Lanterne’de yaşadı. 

Dinlenme evi olarak kullanılıyor

Daha sonra yeniden başbakanların kullanımına geçen bina, 2007’de Nicolas Sarkozy tarafından yeniden Cumhurbaşkanlığı binaları arasına katıldı. 2008’de Carla Bruni ile evlenen Sarkozy, Elysee’deki nikah töreninin ardından eşiyle birlikte La Lanterne’e geçti.  La Lanterne bugün, Güney Fransa’nın Var kentindeki Fort de Bregançon ile birlikte cumhurbaşkanlarının dinlenme evi olarak kullanılıyor.