15 Ocak 2026, Perşembe
Giriş: 23.12.2025 20:53 | Son Güncelleme: 23.12.2025 21:06

Büyük Mısır Müzesi'nde restore ediliyor: Kral Khufu'nun 4 bin 500 yıllık 'güneş teknesi' gün yüzüne çıkıyor

Mısır'ın başkenti Kahire'nin yakınında bulunan Büyük Mısır Müzesi'nde restore edilen Kral Khufu'nun ikinci teknesi 'parça parça' müze ziyaretçilerine sunuluyor
Kaynak: AA
Büyük Mısır Müzesi'nde restore ediliyor: Kral Khufu'nun 4 bin 500 yıllık 'güneş teknesi' gün yüzüne çıkıyor - Resim: 1

Güneş tekneleri olarak da bilinen Khufu tekneleri, Büyük Mısır Müzesi'ndeki en önemli eserler arasında yer alıyor. Antik Mısır inanışına göre, Kral Khufu'ya ait olan firavunu öteki dünyaya taşımak için hazırlanan bu cenaze teknelerinin tarihi 4 bin 500 yıldan daha eskiye dayanıyor.

Büyük Mısır Müzesi'nde restore ediliyor: Kral Khufu'nun 4 bin 500 yıllık 'güneş teknesi' gün yüzüne çıkıyor - Resim: 2

Şu ana kadar ikisinin keşfedildiği teknelerden ilki 1954'te 1200'den fazla parçaya ayrılmış halde bulundu, çivi kullanılmadan restore edildi ve halihazırda sergileniyor. Tüm parçalarının gün yüzüne çıkarılması 2021'de tamamlanan ikinci tekne ise diğerinin yanına koyulması için gerekli hazırlıklar yapıldı ve ilk levhası sergi alanına taşındı.

Büyük Mısır Müzesi'nde restore ediliyor: Kral Khufu'nun 4 bin 500 yıllık 'güneş teknesi' gün yüzüne çıkıyor - Resim: 3

Teknenin parçaları sergi alanındaki metal iskelet üzerine yerleştirilecek. Teknenin ilk parçasının taşınması ve yerleştirilmesi törenine Mısır Turizm ve Antik Eserler Bakanı Şerif Fethi, Büyük Mısır Müzesi Müdürü Ahmed Guneym ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı'nın Kıdemli Bölge Temsilcisi Mayada Magdy katıldı.

Büyük Mısır Müzesi'nde restore ediliyor: Kral Khufu'nun 4 bin 500 yıllık 'güneş teknesi' gün yüzüne çıkıyor - Resim: 4

Mısırlı Bakan Fethi, Khufu'nun teknesinin restorasyonunun ziyaretçilere sürükleyici bir müze deneyimi sunduğunu, böylece ziyaretçilerin bilimsel sunum ile etkileşimli unsurlar sayesinde arkeolojik çalışmalar hakkında ilk elden bilgi edinebildiğini söyledi.