Çin, “ayrılıkçı güçlere” karşı bir uyarı olarak, Tayvan’ın kilit bölgelerinin ele geçirilmesi ve abluka altına alınmasını simüle eden geniş çaplı askeri tatbikatlar düzenliyor.
Çin ordusu, “Justice Mission 2025” adı verilen tatbikatlar kapsamında kara kuvvetleri, donanma, hava kuvvetleri ve roket birliklerinin görevlendirildiğini, tatbikatlara gerçek mühimmatlı atışların da dâhil olduğunu açıkladı. Tatbikatlar, ABD’nin Tayvan’a 11 milyar dolar (8,2 milyar sterlin) değerinde, bugüne kadarki en büyük silah satış paketlerinden birini duyurmasından sadece birkaç gün sonra başladı. Söz konusu karar Pekin’in sert tepkisine yol açmış, Çin yönetimi buna karşılık bazı ABD’li savunma şirketlerine yaptırım uygulamıştı.
Tayvan’ın bu yıl savunma kapasitesini artırmaya yönelik adımları da, adayı kendi toprağı olarak gören Pekin yönetiminin tepkisini çekmiş durumda.
Tayvan: Çin uluslararası normlara meydan okuyor
BBC'de yer alan habere göre, Tayvan Cumhurbaşkanlığı Ofisi, yaklaşan Çin tatbikatlarını eleştirerek bunun uluslararası normlara meydan okuma anlamına geldiğini belirtti. Tayvan Savunma Bakanlığı ise pazartesi sabahı itibarıyla Tayvan çevresinde Çin’e ait uçak ve gemilerin tespit edildiğini, durumu izlemek için kendi kuvvetleri ile füze sistemlerinin konuşlandırıldığını açıkladı. Bakanlık, Tayvan ordusunun “yüksek alarm” durumunda olduğunu ve “halkı korumaya” hazır bulunduğunu vurguladı.
Çin ordusunun Tayvan Boğazı’ndan sorumlu Doğu Cephe Komutanlığı, Weibo’da yaptığı paylaşımda tatbikatları “adaletin kalkanı” olarak tanımladı. Paylaşımda, “Bağımsızlık planları yapan herkes bu kalkanla karşılaştığında yok edilecektir” ifadeleri yer aldı.
Çin ordusu bazı ilk tatbikatların başladığını, ana askeri faaliyetin ise salı günü yerel saatle 08.00–18.00 arasında gerçekleştirileceğini bildirdi. Pekin yönetimi uzun süredir Tayvan ile “barışçıl yeniden birleşme” çağrısı yapsa da, adanın “ayrılmasını” engellemek için “barışçıl olmayan yöntemlere” başvurulabileceğini öngören bir yasaya da sahip.
Çin, Tayvan Cumhurbaşkanı Lai Ching-te’yi “Tayvan bağımsızlığını” savunmakla suçluyor. Lai ise Tayvan’ın hâlihazırda egemen bir devlet olduğunu ve bu nedenle resmî bir bağımsızlık ilanına ihtiyaç bulunmadığını savunuyor. Lai, pazar günü yerel bir televizyon kanalına verdiği röportajda, Tayvan’ın “Çin’in işgal için asla ulaşamayacağı bir seviye” oluşturması gerektiğini söyledi. Yönetiminin “statükoyu korumaya” kararlı olduğunu belirten Lai, barışın “gerçek güçten” geçtiğini de vurguladı.
Kamuoyu yoklamaları, Tayvan halkının büyük çoğunluğunun mevcut durumdan memnun olduğunu, yani ne Çin ile birleşmeyi ne de resmî bağımsızlık ilanını istediğini gösteriyor.
Çin devlet medyası, ordunun yayımladığı ve salı günkü tatbikat bölgelerini Tayvan çevresinde gösteren bir haritayı da kamuoyuyla paylaştı. Pekin, 2022’den bu yana Tayvan Boğazı’ndaki askeri tatbikatlarını artırmış durumda. Bu tatbikatlar genellikle, eski ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin 2022’de Tayvan’a yaptığı ziyaret veya Lai’nin 2024’te göreve başlaması gibi gelişmelerin ardından düzenleniyor.
Çin’in nisan ayında Tayvan Boğazı’nda gerçekleştirdiği son gerçek mühimmatlı tatbikatlar, limanlar ve enerji tesislerine yönelik saldırı senaryolarını içermişti. Bu tatbikatlar sırasında Çin ordusu, Lai’yi “parazit” olarak tasvir eden karikatürler de yayımlamıştı.
Bu haftaki tatbikatlar, ekim ayında göreve başlayan Doğu Cephe Komutanlığı’nın yeni komutanı Yang Zhibin döneminde gerçekleştirilen ilk büyük askeri faaliyet olma özelliğini taşıyor.
Tayvan da hem halkı olası bir saldırıya hazırlamak hem de savunma kapasitesini Pekin’e göstermek amacıyla kendi askeri tatbikatlarını düzenliyor. Bu yıl 10 gün süren Han Kuang tatbikatı, bugüne kadarki en uzun ve kapsamlı tatbikat olarak kayda geçti. Göreve geldiğinden bu yana savunma harcamalarını artırma sözü veren Lai, ekim ayında “düşmanca tehditlere” karşı kubbe benzeri bir hava savunma sistemi inşa edileceğini açıklamış, ancak doğrudan Çin’in adını anmamıştı.
Kaynak: Gazete Oksijen