Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya ile karşılıklı yatırımları artırma çağrısında bulunarak, “çalkantılı” dış koşullara rağmen Pekin’in ikili ilişkileri ilerletme konusundaki kararlılığını yineledi. Çin devlet medyasına göre Şi, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ile Pekin’deki Büyük Halk Salonu’nda bir araya geldi.
Görüşme, Çin Başbakanı Li Çiang’ın bir gün önce Hangzhou’da Mişustin’le yaptığı toplantının ardından gerçekleşti. Li, burada Çin’in Rusya ile iş birliğini güçlendirmek ve ortak güvenlik çıkarlarını korumak istediğini söylemişti.
Kremlin, Mişustin’in ziyaretini, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı nedeniyle ağır Batı yaptırımları altında olduğu ve Çin ile ticaretteki son yavaşlamayı durdurmaya çalıştığı bir dönemde “önemli” olarak nitelendirdi.
Devlet televizyonu CCTV’ye göre Şi, görüşmede “Çin-Rusya ilişkileri, dış çevredeki çalkantılara rağmen daha üst düzey ve daha yüksek kalitede bir gelişim doğrultusunda istikrarlı bir şekilde ilerliyor,” dedi.
“Çin-Rusya ilişkilerini korumak, sağlamlaştırmak ve geliştirmek iki taraf için de stratejik bir tercihtir,” diyen Şi, enerji, tarım, havacılık, dijital ekonomi ve yeşil kalkınma gibi alanlarda iş birliğinin derinleştirilebileceğini ve bu sektörlerin büyüme için yeni dinamikler yaratabileceğini vurguladı.
Rus haber ajansı TASS’a göre Mişustin de, iki ülkenin karşılıklı yatırımları teşvik etmek ve ortak projeleri desteklemek için elverişli koşullar yaratmayı sürdürmesinin önemli olduğunu söyledi.
Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'ya savaş işgal etmeden önce Şubat 2022’de “sınırsız ortaklık” anlaşması imzalamıştı.
O tarihten bu yana Rusya, yaptırımların etkisini hafifletmek için Çin’e yöneldi; rekor düzeyde ticaret hacmi, yuan cinsinden artan ödemeler ve derinleşen enerji iş birliğini öne çıkardı.
Ancak son aylarda ikili ticaret, Çin’in ABD’den artan ticaret ve teknoloji baskısıyla karşı karşıya kalması nedeniyle yavaşladı. Reuters’ın geçen ay bildirdiğine göre, ABD’nin Rus enerji devleri Rosneft ve Lukoil’e yaptırım uygulamasının ardından Çinli devlet petrol şirketleri deniz yoluyla Rus petrolü alımlarını durdurdu.
Salı günü Rus hükümetinin internet sitesinde yayımlanan ortak bildiride, iki ülkenin “tüm alanlarda iş birliğini güçlendirme ve dış zorluklara uygun şekilde karşılık verme” konusunda anlaştıkları belirtildi.
Rusya ayrıca, “tek Çin” ilkesine bağlılığını ve “Tayvan bağımsızlığına” karşı olduğunu yeniden teyit etti.
Çin, demokratik bir şekilde yönetilen Tayvan’ı kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor. Tayvan hükümeti ise Pekin’in bu iddiasını reddediyor ve ada halkının geleceğine yalnızca kendilerinin karar verebileceğini savunuyor.
Kaynak: Reuters