19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 15.10.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

En güçlü MR beynin sırlarını çözmeye geliyor

Dünyanın en gelişmiş MR cihazının sadece içindeki bobini sarmak altı yıl sürdü. Cihazın son testleri, beyne birçok açıdan benzeyen balkabağı üzerinde yapıldı
En güçlü MR beynin sırlarını çözmeye geliyor

Yirmi yıldır birlikte çalışan Fransız Atom Enerjisi Komisyonu (CEA) ve Alman üretici Siemens-Healthineers, dünyanın en gelişmiş MR cihazını üretti. "Iseult" adı verilen tarayıcı cihazın özellikle nörolojik hastalıkların teşhisinde devrim yaratabileceği belirtiliyor. Projenin yöneticisi Cécile Lerman'a göre, makine "beyin yapısını daha ince bir şekilde incelemeyi" mümkün kılacak.

İlk deneme balkabağıyla

Cihaz henüz insanlar üzerinde denenmedi ancak balkabağında yapılan bir denemenin görüntüleri basınla paylaşıldı.  Lerman, "Kullanılan balkabağı beyinle aynı çapa, çekirdekleri ve lifli kısımları nedeniyle benzer bir karmaşık iç yapıya sahip ve test etmek için doğru mevsimdeyiz" diye konuştu. Cihazın mıknatısını üretmek ve makinenin 45 tonluk devasa bobinini oluşturan binlerce kilometrelik nadir bir niyobyum-titanyum alaşımını bir araya getirmek altı yıl sürdü.
MR cihazı insanlardan önce bal kabağında denendi. Kabak beyinle aynı çapta.
MR cihazı insanlardan önce bal kabağında denendi. Kabak beyinle aynı çapta.

Silindir 5 metre

132 ton ağırlığındaki mıknatısın tamamı 5 metre uzunluğunda ve 5 metre çapındaki silindirin içine yerleştirildi. Mıknatısın kendisi, binlerce litre sıvı helyum sayesinde fizikte “mutlak sıfır" diye bilinen dereceye çok yakın olan -271 santigrat derecede tutuluyor. Bu da bobinindeki elektrik akımı akışına karşı herhangi bir direncin ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor. Standart MR cihazları 11.7 Tesla güç kullanıyor. Iseult için bu rakam 117 Tesla.

Gönüllülerde denenecek

Yeni MR'ın manyetik bölümünün mühendisi ve proje yöneticisi Lionel Quettier, "Bu büyük bir teknolojik başarı çünkü farklı tekniklerin ve malzemelerin sınırlarını zorladık, aynı zamanda yeni hesaplama teknolojileri geliştirdik" diyor. Gönüllü insan deneklerin muayenesi için sağlık yetkililerinden yeşil ışık almadan önce, makinenin son testlerinin tamamlanması gerekiyor.