25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.07.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Engellilere teknolojiyi kullanma özgürlüğü

Görme ve işitme engellilerin hayatını kolaylaştıran BlindLook girişimi, Google ve Youtube ile işbirliği başlattı
Engellilere teknolojiyi kullanma özgürlüğü

Türkiye’de 200 bini hiç göremeyen toplam 1 milyondan fazla görme engelli yaşıyor.  Doğuştan görme engelli Sadriye Görece ve girişimci Cihat Ersin Aydın’ın projesi BlindLook engelliler için hayatı kolaylaştırmayı amaçlıyor.  “Biz, görme engelliler için bir lütufta bulunmuyoruz, onlara sadece hak iadesi yapıyoruz” diyen Sadriye Görece görme engellilerin sosyalleşmelerine ve kimseye ihtiyaç duymadan hareket etmelerine yardımcı olan bir uygulamanın fikir annesi. Kısa süre önce Google ve Youtube Türkiye ofisi BlindLook ile bir iş birliği başlattı. BlindLook’un çok daha fazla kişiye ulaşması için başlatılan projeyi BlindLook kurucuları Cihat Ersin Aydın, Sadriye Görece ve Google Türkiye İletişim Müdürü Sırma Süren ile konuştuk. 

Eğitimler herkese

Proje ne tür kolaylıklar getiriyor?  C.E.A: Biz hayatları kolaylaştırmak için yola çıktık. Bu adımları atarken de projenin her aşamasında engellileri dinledik. Şimdi Google ve Youtube ile bir iş birliği başlattık. 8 farklı Google ve YouTube ürününün ekran okuyucu programlarla nasıl kullanıldığını öğretiyoruz. 27 videodan oluşan eğitim serisi ücretsiz ve herkese açık. 

Engelli değil engellenen

BlindLook engellilerin hayatını nasıl değiştiriyor? S.G: Engelli bireyler görmüyor, duymuyor oldukları için yetersiz değiller. Bunlar sadece farklılık. Engelli değil, engellenen demek çok daha doğru. Bu projeyle biz, teknolojiyi özgürce kullanmanın önündeki engelleri kaldırıyoruz. Görme engellilerin çalışmalarımızı takip etmesi için EyeHub’ı da kurduk.

"Hedef 90 bin görme ve işitme engelli"

Sırma Süren
Sırma Süren
Google Türkiye İletişim Müdürü Sırma Süren Özellikle pandemi koşullarında dijitalleşmenin ardından engelli vatandaşların dijital ekonominin bir parçası haline gelebilmeleri için, onların ihtiyaçlarından yola çıktık. Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılığa yönelik çalışmalarımız kapsamında 90 bin görme ve işitme engelliye ulaşmayı hedefliyoruz. Bir başka hedefimiz de farklı ülkelerde de bu eğitimlerin yer almasını sağlamak.