Fransa'da 3 aydır gündemde olan emeklilik reformunun anayasaya uygun olup olmadığı tartışması karara bağlandı. Yerel saatle 18:00'da kararını açıklayan Anayasa Konseyi emeklilik reformunu onayladı. Mahkeme bununla birlikte, bir kıdem tazminatı gibi yasada öngörülen bazı bölümlerin ise reddedilmesini kararlaştırdı. Muhalefet partilerinin yasanın kabulü için referandum düzenlenmesi yolundaki talep yine reddedildi. Anayasa Mahkemesi'ne yapılan ikinci itirazla ilgili kararın ise 3 Mayıs'ta açıklanacağı duyuruldu.
Eski Fransa Başbakanı Laurent Fabius'un başkanlığını yaptığı toplam 9 üyeden oluşan Konsey, reformun anayasaya tamamen aykırı, kısmen aykırı veya uygun olduğuna karar vermek için toplandı ve reform için yeşil ışık yakıldı.
Fransa'da Anayasa Konseyi'nin görevi bir yasanın yürürlüğe girmeden önce Fransa Anayasası ile uyumlu olup olmadığını denetlemek. Emeklilik reformunun Konsey'e gitmesi ise, Macron hükümetinin özel bir anayasal yetkiyi kullanarak emeklilik yasa tasarısını oylama yapılmadan parlamentodan geçirmesiyle gerçekleşti.
Bu karar Macron ve hükümeti için büyük bir rahatlama olacak. Ancak sendikalar ve muhalefet, sonuç ne olursa olsun geri adım atmayacakları konusunda daha önce uyarıda bulundu. CGT sendikasının yeni başkanı Sophie Binet perşembe günü yaptığı açıklamada, Macron'un bu tasarıyı geri çekmesi gerektiğini, aksi takdirde bu ülkeyi yönetemeyeceğini söyledi ve daha fazla eylem yapılacağı uyarısında bulundu.
France 24'ün haberine göre, Cumhurbaşkanlığı yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un sendikaları ve işverenleri, tartışmalı emeklilik reformu konusunda Anayasa Konseyi'nin kararından bağımsız olarak salı günü Élysée Sarayı'nda kendisiyle görüşmeye davet ettiğini duyurdu.
Karara tepki büyük
Konseyin, hükümetin tartışmalı emeklilik reformunu ana hatlarını onaylamasının ardından siyasiler tepkilerini Twitter hesaplarından yaptıkları açıklamalarla duyurdu.
Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisinden Milletvekili Mathilde Panot, "Fransız halkı, nefes nefese kalan bir rejimin son çırpınışlarına tanık oluyor. Anayasa Konseyinin kararı bunun göstergesi" yorumunda bulundu. Panot, reformun hala adaletsiz ve meşru olmadığını savunarak, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bu reformu yürürlüğe koymaması gerektiğini belirtti.
Reform karşıtları mücadeleye 'devam'
LFI partili eski cumhurbaşkanı adayı Jean-Luc Melenchon ise reforma karşı "mücadelenin devam ettiği" mesajını verdi. Aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin eski cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen, son sözü her daim halkın söylediğini vurgulayarak, adaletsiz olarak nitelendirdiği referandumun geri çekilmesini sağlayacak değişimi hazırlamanın halkın elinde olduğunu ifade etti.
Fransa Komünist Partisi (PCF) Genel Sekreteri ve milletvekili Fabien Roussel, konseyin kararının ardından "Artık bir volkanın üzerindeyiz. Halka çağrıda bulunuyorum: 1 Mayıs'ta, herkes sokağa!" ifadesini kullandı. Sosyalist Partisi (PS), emeklilik reformu yürürlüğe koyulduğu takdirde bunu bozmak için meclise tasarı sunacağını açıkladı.
Sendikalar 1 Mayıs'a kadar iktidarla görüşmeyecek
Ülkenin önde gelen sendikaları yaptıkları ortak açıklamada, Anayasa Konseyinin kararına tepki göstererek, iktidarın hiçbir toplantı talebini kabul etmeyeceklerini belirtti. Reforma karşı düzenlenen grev ve eylemleri desteklediklerini açıklayan sendikalar, tüm çalışanları 1 Mayıs'ta eylem yapmaya çağırdı.
Bu akşam ne kazanan var ne kaybeden
Öte yandan, Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, Anayasa Konseyi'nin kararıyla ilgili Twitter'dan açıklama yaptı. Borne, reforma ilişkin tasarının demokratik sürecini tamamladığını kaydederek, "Bu akşam ne kazanan var ne kaybeden" değerlendirmesinde bulundu. Bu arada, Fransız BFMTV kanalı, hükümetin emeklilik reformunu bu hafta sonu yürürlüğe koymayı planladığını aktardı.