19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 06.05.2022 11:32 | Son Güncelleme: 06.05.2022 11:35

İngiltere'de yerel seçimlerin ilk sonuçlar muhalefet lehine

İngiltere, Galler ve İskoçya'da halk yerel yönetimler, Kuzey İrlanda'da da parlamento seçimleri için sandık başına gitti. İlk sonuçlara göre Muhafazakar Parti, seçmenlerinin bir kısmını ana muhalefetteki İşçi Partisi ve diğer muhalefet partisi Liberal Demokratlara kaptırdı
İngiltere'de yerel seçimlerin ilk sonuçlar muhalefet lehine

İngiltere, Galler ve İskoçya'da dün seçmenler, 4 yıllığına yeni belediye meclis üyelerini belirlemek için sandık başına gitti. Kuzey İrlanda'da ise parlamento seçimleri yapıldı. BBC'nin haberine göre; yerel seçimlerin ilk sonuçları, hayat pahalılığı ve Başbakan Boris Jonhson'ın Covid önlemlerini ihlal etmesi skandalı nedeniyle baskı altında olan Muhafazakar Parti'nin, seçmenlerinin bir kısmını ana muhalefetteki İşçi Partisi ve diğer muhalefet partisi Liberal Demokratlara kaptırdığına işaret ediyor.

3 belediye İşçi Partisi'ne geçti

Oy sayımı sürerken, başkent Londra'da üç belediyenin, Muhafazakar Parti'den İşçi Partisi'ne geçtiği kesinleşti. Buckingham Sarayı, Parlamento ve devlet kurumlarının bulunduğu Londra Westminster'da belediye meclisinde çoğunluğu, İşçi Partisi kazandı. Belediye, kurulduğu 1964 yılından beri Muhafazakar Parti'nin denetimindeydi.

Yine Londra'da Muhafazakarların elinde olan Barnet Belediyesi meclisi, tarihinde ilk kez İşçi Partisi'ne geçti. Bu belediyede de Muhafazakar Parti iktidardaydı. 1978'den beri Muhafazakar Parti'nin elinde olan Wandsworth da İşçi Parti'nin kontrolüne geçen bir başka belediye oldu.

İşçi Partisi'nin az farkla Southhampton'ı da kazanmasına rağmen Londra dışındaki bölgelerde oylarını sınırlı ölçüde artırdığı anlaşılıyor Hull Belediyesi ise İşçi Partisi'nden Liberal Demokratlara geçti.

İlk sonuçlara göre yerel yönetimlerde koltuk sayısını artıran diğer bir parti ise Yeşiller Partisi.