15 Eylül 2026, Salı
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
Haber Giriş: 04.02.2026 11:34 | Son Güncelleme: 04.02.2026 13:05

İran-ABD görüşmeleri Türkiye yerine Umman'da yapılacak

İran'ın ABD ile yapılacak görüşmeleri Türkiye yerine Umman'da gerçekleştirmek istediği öne sürülmüştü
İran-ABD görüşmeleri Türkiye yerine Umman'da yapılacak

Axios, İran ile ABD'nin ikili müzakerelerin Umman'da gerçekleşmesi konusunda anlaştığını ileri sürdü. İsmini açıklamak istemeyen 2 yetkiliye dayandırılan haberde, İran'ın talebi üzerine 6 Şubat Cuma günü taraflar arasında İstanbul'da yapılacağı iddia edilen görüşmelerin Umman'a taşındığı, ABD'nin de bu talebi kabul ettiği bildirildi.

Konuya ilişkin dün yayınlanan haberde, İran'ın, görüşmelerin Türkiye yerine Umman'da gerçekleştirilmesini istediği bildirilmişti. Konuya yakın bölgesel bir kaynağın uluslararası basına aktardığı bilgilere göre, Tahran yönetimi, görüşmelerin kapsamının da "balistik füze programı ve bölgesel vekillerin faaliyetlerini dışarıda bırakacak şekilde, yalnızca nükleer meselelerle sınırlandırılmasını" istedi.

"İstanbul'daki görüşmelere birçok Arap ve Müslüman ülkenin gözlemci olarak katılmasının planlandığına" işaret edilen haberde, İran'ın ise müzakerelerin yalnızca ABD ile ikili formatta yürütülmesini istediği iddia edildi.

Haberde, Tahran yönetiminin söz konusu talebinin nedeninin, "görüşmeleri yalnızca nükleer konularla sınırlandırmak istemesi ve bölgedeki diğer ülkeler için öncelik taşıyan füze programı ile vekil gruplar gibi başlıkları gündeme getirmekten kaçınması" olduğu ifade edildi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un, İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile olası bir nükleer anlaşmayı görüşmek üzere 6 Şubat'ta Türkiye'de bir araya geleceği ifade edilmişti.

Haziran 2025'ten sonra ilk görüşme

Bu, İran ile İsrail arasında Haziran 2025'te meydana gelen ve 12 gün süren çatışmaların ardından, ABD'li ve İranlı yetkililer arasındaki ilk görüşme olacak.

Erakçi, İran'daki devrimin 47. yıl dönümü münasebetiyle başkent Tahran'da devrim lideri Ayetullah Humeyni'nin türbesinde yaptığı konuşmada, İran'ın diplomasiye hazır olduğunu belirterek, "Ancak diplomasi, baskı, yıldırma ve güç kullanımıyla bağdaşmaz. Sonuçlarının yakında ortaya çıkmasını umuyoruz." demişti.