29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 20.08.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

İslamabad’ın Peştun korkusu

İslamabad’ın Peştun korkusu

Gazeteci İrfan Aktan Taliban Kabil’e doğru ilerlerken devrilen Afgan yönetiminin İçişleri Bakanlığı bürokratı Farhad Khurami ile ülkenin bugüne nasıl geldiğini konuştu. “Cehennem Kelimesi Özet” başlığıyla 1+1 Express’te yayınlanan röportaj, Pakistan yönetiminin hem savaştaki rolünü hem de Afganistan’ı barıştan uzak tutmaktaki çıkarını gözler önüne seriyor. İşte Khrumani’nin bu röportajdaki ifadelerinden bazı bölümler: Pakistan açısından bir yanında güçlü bir Hindistan varken öte yanında güçlü bir Afganistan kâbustur. Afganistan Peştun milliyetçiliği üzerine kurulmuş bir devlet ama 17 milyon Peştun, nüfusun yaklaşık yarısını oluşturuyor. Pakistan’daki Peştun nüfus ise 27 milyon! Pakistan bu nüfusun hareketlenmesinden, bağımsızlığa yönelmesinden korkuyor. Bu tarihsel bir korku. Peştun nüfus Pakistan açısından idare edilmesi gereken bir sorun ve Taliban’a destekle Peştun milliyetçiliğinin merkezi olarak görülen Afganistan güçten düşürülmek isteniyor. Bu tarihsel bir korku, yeni değil. 1999’da askeri darbeyle Pakistan’ın başına geçen Pervez Müşerref, ülkedeki Peştunları mutlu etmek üzere, başta Tacikler olmak üzere çeşitli etnik gruplara yönelik katliamlar yaptı. Yani Peştun nüfus Pakistan açısından idare edilmesi gereken bir sorun ve şu anda da Taliban’a yönelik destekle Peştun milliyetçiliğinin merkezi olarak görülen Afganistan güçten düşürülmek isteniyor.

Askerlere telefon açıyorlar

Taliban’ın savaş stratejisine sahip bir yapısı yok. Ama onlara istihbarat ve silah desteğinin Pakistan’dan ve oradaki bazı emekli generallerden geldiğini söylemeliyim. Bu stratejinin özeti şu: Korku ve umut. Bazı devlet çalışanlarını, orduda görevli askerleri arayıp onları korkutuyorlar. Geçen hafta ABD’nin Kabil büyükelçisi tarafından paylaşılan bir rapora göre, Taliban insanlara “teslim olduğunuzda affedileceksiniz” demiş ama teslim olan onlarca insan kaybedilmiş.

ABD savaşı büyüttü

ABD savaşı büyütüp çıktı. ABD, Taliban’ı bitirmek isteseydi, bu onun için zor değildi. Keza Pakistan Taliban’a, İran da Pakistan’a destek vermese, bu savaşın iki haftalık ömrü var. Afganistan’daki savaş ABD, Rusya, Çin, İran, Pakistan ve Hindistan’ın bir savaşıdır. Tıpkı Suriye’de olduğu gibi. NOT: Kapsamlı röportajın tamamına www.birartibir.org adresinden ulaşabilirsiniz.