24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.02.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

İşte gerçeğe en yakın harita

Princeton Üniversitesi’nden emekli bir kozmolog olan Profesör J. Richard Gott ile iki meslektaşı Dave Goldberg ve Bob Vanderbei, dünyanın bugüne kadar yapılmış en doğru ‘düz haritası’nı üretti
İşte gerçeğe en yakın harita

Dünyanın eğimli yüzeyini düz bir harita üzerine, ülkeleri gerçek boyutlarıyla geçirmek, haritacılar için yüzyıllardır büyük bir problem. Örneğin sıradan bir dünya haritasına baktığınızda Rusya’nın Afrika kıtasından bile büyük olduğu izlenimine kapılırsınız. Ama gerçek öyle değildir. Rusya’nın yanı sıra, Çin’i, Kanada’yı, ABD’yi, Afrika kıtasının içine sığdırabilirsiniz.  Peki neden böyle? İşin sırrı haritada. Gerardus Mercator olarak da bilinen Hollandalı kartograf Geert de Kremer, dünyayı bir düzleme aktarabilmek için bir şablon geliştirdi. Bugün neredeyse tüm haritalar Mercator projeksiyonu ile çiziliyor.

Kutuplar bozuyor

Mercator’ün yöntemiyle yapılan haritalarda sadece ekvator çizgisine yakın bölgeler gerçek yüzölçümlerine yakın olarak çizilebiliyor. Kutuplara doğru gittikçe şekiller bozulmaya başlıyor. Bu nedenle Rusya, Kanada gibi ülkeler haritada büyük yer kaplarken Afrika kıtası ekvator çizgisine yakınlığı nedeniyle bu ülkelerden daha geniş yüzölçümüne sahip olmasına rağmen daha küçük görünüyor. Peki tam doğru sonuç vermemesine rağmen neden Mercator Projeksiyonu kullanılıyor? Bunun nedeni aslında mükemmel harita diye bir şey olmaması. Çünkü Dünya küre biçiminde ve düz bir harita yüzeyine yüzölçümü açısından hatasız biçimde aktarılması imkansız. İşte Scientific American dergisinde yer alan habere göre üç evren bilimci, doğruya en yakın düz haritayı çizmeyi başardı. Haritanın dezavantajı, tüm dünya yüzeyinin aynı anda görünmemesi. İki yüzlü bir madalyon gibi, tüm dünyayı görmek için döndürmek gerek.