09 Ekim 2026, Cuma
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
Haber Giriş: 19.03.2026 22:30 | Son Güncelleme: 19.03.2026 23:11

KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman'dan EOKA ve Bizans tepkisi: AB, Kıbrıs'ı bilmiyorsa bir zahmet öğrenmek zorunda

KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman, terör örgütü EOKA'nın kuruluş yıldönümünü kutlayan AP Başkanı Metsola ile GKRY ziyareti sırasında "Bu teknolojileri, Bizans kiliselerinin gölgesinde geliştirdik" diyen AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e tepki gösterdi
KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman'dan EOKA ve Bizans tepkisi: AB, Kıbrıs'ı bilmiyorsa bir zahmet öğrenmek zorunda

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola'nın terör örgütü EOKA'nın kuruluş yıldönümünü kutlamasına tepki gösterdi. KKTC Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Erhürman, "Avrupa Parlamentosu Başkanı Sayın Roberta Metsola, EOKA'nın kuruluş yıl dönümünü kutlamış. Sayın Metsola 'büyük bir coşkuyla' EOKA'nın kuruluş yıl dönümünü kutlarken, bu örgütün Kıbrıslı Türkler için ne anlam ifade ettiğini bilmiyor muydu?" ifadelerini kullandı.

Erhürman, Ada'da çözümü desteklediklerine dair beyanlarda bulunan uluslararası kuruluşların yetkililerinin, bu beyanlarıyla Kıbrıs'taki iki eşit kurucu ortaktan biri olan Kıbrıslı Türklerin güvenini her gün biraz daha fazla sarstıklarının farkına varmaları gerektiğini vurguladı.

"Ada'nın Bizans kiliselerinden ibaret olduğunu mu sanıyordu?"

KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, yaptığı yazılı açıklamada ise Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in kamuoyuna yansıyan açıklamalarına tepki gösterdi. Erhürman, AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'in yapay zeka alanındaki yenilikçi gelişmeleri anlatırken, "Bu teknolojileri, Bizans kiliselerinin gölgesinde geliştirdik" şeklinde beyanatta bulunduğunu hatırlatarak "Sayın Ursula von der Leyen, bu Ada'nın Bizans kiliselerinden ibaret olduğunu mu sanıyordu?" ifadesine yer verdi.

Erhürman, von der Leyen'in Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ziyareti sırasında sınırdaki bariyer arasından KKTC'ye baktığına da işaret ederek, şunları kaydetti:

"Sayın Ursula von der Leyen 'delikten baktırma ritüelinin' parçası haline getirilirken, pek çok Avrupa Birliği (AB) yetkilisinin yürüyerek veya arabalarıyla kuzeye geçip bizlerle görüştüğünden haberdar değil miydi? Dediğim gibi art arda geliyor. AB, Kıbrıs'ı bilmiyorsa bir zahmet öğrenmek, biliyorsa tutumunu yeniden gözden geçirmek zorundadır."

Ne olmuştu?

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola, EOKA terör örgütünün 1 Nisan'daki kuruluşunun yıldönümü için önceden yayımladığı mesajda, EOKA'nın eylemlerinden "kahramanlık" olarak bahsetmiş ve terör örgütü üyelerinin "cesaret ve fedakarlık" gösterdiklerini iddia etmişti. Metsola ayrıca AP'de terör örgütü EOKA ile ilgili bir etkinliğe de izin vermişti.

Kendisine muhalif Rumları da katletti

Rum lider Başpiskopos III. Makarios'un siyasi desteğiyle, Yunan ordusundan emekli albay Georgios Grivas tarafından Kıbrıs'ta İngiliz hakimiyetine son vermek ve Ada'nın Yunanistan ile birleşmesini sağlamak üzere kurulan EOKA, 1 Nisan 1955'te ilk eylemini yaptı. Kıbrıs'ta İngiliz idaresinin son bularak "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin kurulmasıyla birlikte, Türkleri yeni kurulan devletten atmak için sayısız toplu katliama kalkışan terör örgütü EOKA, kendi görüşlerini benimsemeyen Rumları da katletti.

Kaynak: AA