20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 25.04.2022 13:27 | Son Güncelleme: 25.04.2022 15:37

Le Monde'dan net mesaj: Aday desteklemiyoruz, aşırı sağa karşıyız

Seçim sonrası soruları cevaplayan Le Monde, Macron yanlısı tutumuyla ilgili bir yoruma net cevap verdi: Birincisi oy istemek adetimiz değildir. İkincisi, Le Monde seçmenleri her koşulda aşırı sağı engellemeye çağırmıştır
Le Monde'dan net mesaj: Aday desteklemiyoruz, aşırı sağa karşıyız

Fransa’nın en güçlü gazetesi Le Monde, seçim sırası ve sonrasında okurlarından gelen soruları internet sitesinde titizlikle cevaplamaya devam ediyor. Seçimin ertesi günü Thomas de Lille adlı bir okur Le Monde’a şu soruyu yöneltti:

İyi günler, seçimden önceki son günlerde Le Monde, Cumhurbaşkanı Macron’u destekleyen bir yayın politikası izledi. Haziran’daki milletvekili seçimlerinde de aynı politikayı mı izleyecekseniz?

Cevap, Le Monde’un genel yayın müdür yardımcılarından biri olan ve seçim yayınını yöneten Nicolas Chapuis’den geldi:

Sevgili Thomas,
Le Monde, genel yönetmenimiz Jerome Fenoglio’nun kaleme aldığı başyazıyla, aşırı sağı engellemek için seçmenleri Emmanuel Macron’a oy vermeye çağırdı. Gazetemiz geleneklerine sadık kalarak ilk turda herhangi bir tercih belirtmedi. Sadece, ilk turda yarışan iki adayın gazetemizin değerleriyle uyuşmadığını savunduk: Marine Le Pen ve Eric Zemmour.

Milletvekili seçimlerinde Le Monde’un izleyeceği politika hakkında şimdiden bir yargıda bulunamam. Bu konu, seçimler yaklaşırken yaptığımız yayın kurulu toplantılarında tüm gazeteciler tarafından tartışılıyor. Bununla birlikte, geçmişteki seçimlerden önceki tartışmalarda iki tavır ortaya çıkmıştı: İlki, seçimin ilk turunda herhangi bir aday için oy istemek Le Monde’un adeti değildir. İkincisi; Le Monde, her koşulda okurlarına aşırı sağı engelleme çağrısı yapmıştır.