20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 20.02.2021 15:31 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Macron'dan aşı diplomasisi teklifi

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, fakir Afrika ülkelerine yardım için, zengin ülkelerin mevcut aşı stoklarının yüzde 4-5'ini paylaşmasını zira bu boşluğu Rusya ve Çin’in doldurduğunu söyledi. Biden yönetimi ve İngiltere bunu reddetti.
Macron'dan aşı diplomasisi teklifi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa ve ABD'nin mevcut aşı kaynaklarının yüzde 5'ini Covid-19 aşılama kampanyalarının henüz başlamadığı gelişmekte olan ülkelere acilen tahsis etmesi gerektiğini söyledi. Zira Çin ve Rusya'nın bu boşluğu doldurmayı teklif ettiğine dikkat çekti. Macron, Elysée Sarayı'ndan video bağlantısıyla Financial Times'a verdiği özel röportajda, Afrika ülkelerinin, AstraZeneca gibi üreticilerden "astronomik fiyatlarla", AB'nin ödediği fiyatın iki veya üç katı, aşı satın aldıklarını ancak Çin ve Rus aşılarının etkisi belirsiz olmasına rağmen çok daha uygun fiyata bu boşluğu doldurmaya başladığı uyarısında bulundu.

Aşılar nüfuz savaşına yol açtı

Cuma günü dünya liderlerinin video bağlantısıyla G7 toplantısı öncesinde, "Sizi zengin ülkelerde yüz milyonlarca aşının verildiğine, fakir ülkelerde ise henüz başlamadığımız fikrini benimsemeye çağırıyoruz" diyen Macron, "Küresel eşitsizliğin eşi görülmemiş şekilde hızlanması siyasi olarak da sürdürülemez çünkü aşılar, bir nüfuz savaşının yolunu da açıyor. Çin ve Rus stratejisini açıkça görebilirsiniz" ifadesini kullandı. Ancak Amerika, Macron'un “fakir ülkelere aşı” teklifini kesin bir şekilde reddederek, bol miktarda yurt içi aşı kaynağı olana kadar gelişmekte olan ülkelere herhangi bir koronavirüs aşısı bağışlamayacağını söyledi. Macron, AB'nin kendi halkları için aşı üretimini ve tedarikini sağlamada ABD'den daha yavaş davrandığını ve aşı kıtlığı ile karşı karşıya olduğunu kabul etti ancak dozların küçük bir kısmını Afrika'ya yönlendirmenin aşılama kampanyalarını engellemeyeceğini iddia etti. "Hemen milyarlarca dozdan veya milyarlarca Euro'dan bahsetmiyoruz. Elimizdeki dozların yüzde 4-5'ini hızlı bir şekilde tahsis edebiliriz. Bu, aşılama kampanyalarımızı değiştirmeyecek, ancak her ülke dozların küçük bir kısmını bir kenara atıp, bu fakir ülkelere yollarsa, insanlar bunu fark eder, görür" diye konuştu.

Merkel de destekliyor

Macron, bu fikri Almanya Başbakanı Angela Merkel ile “çok” tartıştığını söyledi. "O destekliyor ve biz hemfikiriz," dedi, "tamamen Avrupalı ​​ve işbirliğine dayalı bir girişim" çağrısında bulundu ve aşı kaynaklarının AB'den daha bol olduğu ABD'yi ikna etmeyi umduğunu da sözlerine ekledi. Planın, Merkel’in öne attığı “çok taraflılığın” gerçekliğinin bir testi olacağını belirten Macron, "Bu aşı diplomasisi ile ilgili değil ya da bir güç oyunu değil. Bu bir halk sağlığı meselesi" dedi ve bilim adamları tarafından uygun varyantlara karşı kullanılmak üzere onaylanmış olmaları koşuluyla, Rus ve Çin aşılarının küresel olarak tedarik etmesini memnuniyetle karşıladığını da sözlerine ekledi. Bu arada İngiltere, Macron'un teklifine karşı ABD’nin yanında yer aldı. Gelişmekte olan ülkelere aşı tedarik etmeye yönelik küresel girişim olan Covax ile "gelecekteki fazla koronavirüs aşılarının çoğunu paylaşacağını", ancak mevcut tedarikinden herhangi birini fakir ülkelere taahhüt edemediğini söyledi.