23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.02.2021 21:22 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Google Murdoch'la içerik anlaşması yaptı, Facebook Avustralya ile ipleri kopardı

Google, Murdoch Grubu'yla içeriğe ücret ödeme konusunda anlaştı. Anlaşma Murdoch'un Avustralya, ABD ve İngiltere'deki gazetelerini kapsıyor. Facebook anlaşmaya sert tepki gösterdi
Google Murdoch'la içerik anlaşması yaptı, Facebook Avustralya ile ipleri kopardı

Avustralya hükümetinin “Google’ın arama motorunda listelediği haberler için medyaya para ödemesini” öngören yasası, dünya medyasının kaderini değiştirebilecek bir anlaşmaya neden oldu.

Avustralya’da, yasaya en büyük desteği veren medya kuruluşu Rupert Murdoch’a ait News Corporation’du. Dünyanın en büyük medya imparatorluklardan olan News Corp. çarşamba akşamı Google’la bir anlaşma imzaladığını açıkladı. Bu anlaşmanın önemli yanı, Murdoch’un sadece Avustralya’daki gazetelerini değil, ABD’de Wall Street Journal ve New York Post ile İngiltere’nin prestijli gazetesi The Times ile yüksek tirajlı The Sun gazetelerini de kapsaması.

“Anlaşma 1 milyar doların kat kat üzerinde''

Google geçen yıl medya şirketlerine haber karşılığı yılda 1 milyar dolar bütçe ayırdığını açıklamıştı. Arama motoru devi Fransız gazete sahipleriyle bir anlaşma yaparak 22 milyon euro ödemeyi taahhüt etmişti. Ardından da Financial Times ve Reuters'la içerik kullanım anlaşmalar yapıldığı ortaya çıktı. Google hiçbir anlaşmanın parasal boyutunu açıklamadı.

Dünkü anlaşmanın boyutlarının ise çok daha büyük olduğu ileri sürülüyor. News Corp. CEO’su taraflar arasındaki anlaşmanın “1 milyar doların kat kat üzerinde” olduğunu söylemekle yetindi.

Google-Murdoch anlaşmasına, sosyal medya devi Facebook'tan sert tepki geldi. Facebook çarşamba gecesi Avustralya medyasının haberlerinin kendi sayfalarında yayınlanmasını engelledi. Facebook'un Avustralya Genel Müdürü William Easton "Avustralya medyasının yarattığı içeriklerin Facebook'ta paylaşımını üzülerek engelleme kararı aldık. Çünkü bu yasa şirketimizin talep etmediği şeyleri cezalandırmayı öngörüyor" dedi. Easton geçen yıl Facebook üzerinden Avustralya medyasına 5.1 milyar kez link verildiğini ve bunun parasal değerinin 400 milyon Avustralya dolarından fazla olduğunu ileri sürdü. Avustralya İletişim Bakanı Paul Fletcher ise "Bu karar Facebook kullanıcılarının, haberlerin doğruluğunu kontrol eden, itibarlı medya kurumlarından bilgi alamayacağı anlamına gelir" diyerek tepki gösterdi.

Facebook ipleri koparma yolunda

Sadece Avustralya gazetelerine ait içerikleri engellemesi beklenen Facebook'un attığı son adım ortalığı karıştırdı. Sosyal medya devi Avustralya Meteoroloji İdaresi ve Queensland Sağlık Departmanı gibi kamu yararına bilgi paylaşan onlarca kurumun paylaşımlarını çarşamba gecesinden itibaren engelledi. Avustralya halkı Covid salgınına yönelik bilgilendirmeleri ve hafta başında devreye girecek aşılama kampanyasının detaylarını çoğunlukla bu kurumların Facebook paylaşımları sayesinde öğreniyorlardı. Avustralya Maliye Bakanı Josh Frydenberg "Bundan daha kötüsü yapılamazdı" diye tepki gösterdi. Frydenberg'in kısa süre içinde Facebook'un sahibi ve CEO'su Mark Zuckerberg ile görüşmesi bekleniyor. Yerel medya kuruluşları da hükümete sosyal medya tekellerine boyun eğmeme çağrısı yaptı.