10 Eylül 2026, Perşembe
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
Haber Giriş: 02.09.2026 11:02 | Son Güncelleme: 02.09.2026 11:42

Nepal'deki sele tünelde yakalanan işçi anlattı: "Su arkamdan geliyordu, 20 dakika boyunca koştum"

Nepal'de geçen hafta yaşanan yıkıcı ani sel ve toprak kaymalarında Trishuli Nehri’nden gelen taşkın suları hidroelektrik tünellerini bastı. Felaketten kıl payı kurtulan işçiler, dehşet anlarını ve yaşadıkları ağır kayıpları BBC'ye anlattı
Nepal'deki sele tünelde yakalanan işçi anlattı: "Su arkamdan geliyordu, 20 dakika boyunca koştum"
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Nepal’de hidroelektrik santrallerinde çalışan işçiler, geçen hafta bölgeyi etkisi altına alan ölümcül ani seller sırasında Trishuli Nehri’nden gelen suyun tünellerine dolduğu dehşet anlarını BBC’ye anlattı.

Yaklaşık 30 kişilik ekibiyle tünelin beton kaplamasını inşa eden Pemba Dundu Tamang, olayın aniden başlayan güçlü bir hava akımıyla başladığını söyledi.

Tamang, “Tünelin girişine doğru koştum. Su arkamdan geliyordu ve ben önünde koşuyordum” dedi.

Tamang, o sırada evlerinde bulunan birkaç aile ferdini kaybetti.

Geçen hafta yaşanan yıkıcı sellerin ardından Nepal’de can kaybı 1.114'e ulaşırken yetkililer yaklaşık 4 bin kişinin kayıp olduğunu belirtiyor.

Kayıpların önemli bir bölümü, muhtemelen yüzlerce kişi, nehir boyunca uzanan hidroelektrik santrallerindeki geniş tünel ağında çalışan Tamang gibi işçilerden oluşuyor.

Mühendisler, dev bir kurtarma operasyonunun parçası olarak bu tünellere hava pompalıyor.

Nepal Ordusu sözcüsü Raja Ram Basnet, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, “Tünellerde arama ve kurtarma çalışmalarına odaklanmış durumdayız, çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Basnet, “Askerlerimiz ayrıca cesetleri toplamak ve hastalıkların yayılmasını önlemek için de görevlendirildi” ifadelerini kullandı.

Ordu, salı günü 119 kişinin kurtarıldığını açıkladı.

Tamang, şiddetli sel sularından kaçmak için yaklaşık 20 dakika boyunca koştuğunu ve selin kendisini yokuş yukarı takip ettiğini şu sözlerle ifade etti:

“Şoktan neredeyse bilincimi kaybetmiştim. Açıkça düşünemiyordum.”

Nepal elektriğinin yüzde 99’undan fazlası hidroelektrikten geliyor

Nepal’de üretilen elektriğin yüzde 99’undan fazlası hidroelektrik kaynaklı.

Tamang ve Ghale, ülkenin önemli elektrik üretim tesislerinden birinde, Upper Trishuli 3B Hidroelektrik Projesi’nin inşasına yardımcı olmak üzere çalışıyordu.

Gelecek yıl faaliyete geçmesi planlanan santral, Nepal’in ulusal elektrik şebekesi için ilave elektrik üretmek amacıyla daha yukarı kesimde bulunan bir hidroelektrik santralinden gelen suyu yeniden kullanacak şekilde tasarlanmıştı.

Tesiste birkaç farklı ekip faaliyet gösteriyordu. Tamang, büyük tünel kaplama makinesini kullanan ekibin tünelden çıkan son ekip olduğunu belirtti:

“Evimin olması gereken yeri görebiliyordum. Hiçbir şey kalmamıştı. İşte o zaman her şeyin yok olduğunu anladım.”

Tamang, annesi, ağabeyi, yengesi ve onların üç çocuğu olmak üzere altı akrabasının hayatını kaybettiğini söyledi. Sel vurduğunda bu kişiler nehir kenarındaki evlerindeydi. Tamang’ın yalnızca eşi, oğlu ve yeğenlerinden biri hayatta kaldı.

“Hayat artık anlamsız geliyor”

Tamang, “Hayat artık anlamsız geliyor. Hayatta kalmak bile sefil hissettiriyor. Nerede yemek yiyeceğimi, nereye gideceğimi bilmiyorum” dedi.

Ailesinden sekiz kişiyi kaybeden Ghale ise neden hayatta kaldığını bilmediğini söyledi. Ghale’nin kaybettiği sekiz aile üyesi arasında annesi ve en büyük kızı da bulunuyor. Üç oğlu ve eşi ise hayatta kaldı.

Tamang, özellikle hidroelektrik projelerinin durdurulması halinde geleceğin ne getireceğinden endişe ediyor.

Tamang, sonunda birkaç kişiyle birlikte Shanti Bazar köyünde iki gün boyunca sığınmayı başardı. Ordu daha sonra gelerek onları kurtardı.

Tamang, kendisiyle birlikte yaklaşık 50 ila 60 işçinin tünelden kaçmayı başardığını tahmin ediyor.

Etkilenen hidroelektrik santrali sahalarında kurtarma ekipleri, mahsur kalan işçileri bulmak için çalışmalar yürütüyor.

“Daha iyi kaynaklar olsaydı daha fazla kişi kurtarılabilirdi”

Tamang, gerekli kaynakların uygun şekilde mevcut olması halinde daha fazla kişinin kurtarılabileceğini söyledi.

Yeni yayılannan bir rapor da bu görüşü destekliyor. Rapora göre felaketten önceki günlerde buzul çevresinde giderek artan bir istikrarsızlığa ilişkin işaretler vardı ve daha iyi erken uyarı sistemleri hayat kurtarabilirdi.

Asian Mountain Academic Alliance, Stimson Centre ve Çin’in Institute of Mountain Hazards and Environment kuruluşlarından uzmanların değerlendirmesine göre uydu görüntüleri, buzul yüzeyinin daha hızlı hareket ettiğini, eriyen suyun kahverengiye döndüğünü ve çevredeki kayalarda bir çatlak oluşmaya başladığını gösteriyor.

Uzmanlar, bunların tamamının dağ yamacının istikrarsız hale geldiğine işaret edebilecek belirtiler olduğunu belirtiyor.

Bilim insanları: Daha aşağı kesimlerde erken uyarı hayat kurtarabilirdi

Bilim insanlarına göre çığın kendisi, çığa en yakın konumda bulunan insanlara geleneksel uyarıların yardımcı olamayacağı kadar hızlı hareket etti.

Sel sularının ulaşmasının 10 dakika veya daha fazla sürdüğü daha aşağı kesimlerde, kapsamlı bir erken uyarı sisteminin önemli sayıda insanın hayatını kurtarabileceği ifade ediliyor.

Şu anda ise Çin, Hindistan ve Nepal’den uzmanlar, hidroelektrik santrali sahalarındaki enkazı aşmak ve hala birkaç hidroelektrik tesisinde mahsur bulunan işçilere ulaşmak için ekskavatörler ve ağır iş makineleri kullanmaya devam ediyor.

Tamang, “İçeride hala hayatta kalan bazı insanlar olması muhtemel. Hızlı bir şekilde kurtarılırlarsa çok mutlu olurum” dedi ve ekledi:

'Hala orada mahsur kalan birçok insanı tanıyorum'

Kaynak: Gazete Oksijen