Dubai’den Tel Aviv’e giden flydubai uçağında dün sabah saatlerinde kokpitte yaşanan bıçaklı saldırı bölgesel bir krize dönüştü. Ummanlı yardımcı pilotun Hindistanlı kaptan pilotu bıçaklayarak uçağı düşürmeye çalışması üzerine acil durum sinyali veren uçak, mürettebat ve yolcuların müdahalesiyle Suudi Arabistan'ın Tebük Havalimanı'na acil iniş yaptı.
Uçağın başta kaçırıldığı düşünülüyordu.
Axios'un haberine göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Çarşamba akşamı CNN’e yaptığı açıklamada dün yaşanan uçak krizine ilişkin konuştu. Netanyahu, saldırıya uğrayan Hindistanlı kaptan pilot Smit Machchhar’ın bıçaklandıktan sonra kokpitin kilidini açmayı başardığını söyledi.
Bu sırada tesisatçılık yapan Yaniv Hayun isimli İsrailli bir yolcu kokpite girdi ve Ummanlı pilotun uçağın kumandalarına müdahale etmeye çalıştığını gördü.
Netanyahu, şüphelinin Suudi Arabistan’da sorgulandığını ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), İsrail’in de bu sorgulamaya katılması konusunda onay verdiğini bildirdi.
Kokpitte yaşananlar
Netanyahu CNN'e verdiği özel röportajda ise yolcuların kokpitten gelen bağrışma ve çığlıkları duyduğunu aktardı. İsrailli yolcunun, saldıran pilotu gösterge panellerinin üzerinde eğilmiş halde gördüğünü belirten Netanyahu, "Saldırgan sistemleri kilitlemeye çalışıyordu" dedi.
Netanyahu'nun aktardığına göre İsrailli tesisatçı uçağın kumandalarını geriye çekerken, başka bir yolcu ve mürettebat üyesi saldırganı etkisiz hale getirdi. Ardından uçakta bulunan yedek pilotlar kokpite girerek uçağı kontrol altına aldı ve dengeye kavuşturdu.
NEW: Man tells Israel PM Benjamin Netanyahu how he put the terrorist pilot of the Flydubai flight in a chokehold before leveling out the plane.
— Collin Rugg (@CollinRugg) September 30, 2026
Yaniv Hayun, whose shirt was stained with blood, recalled the moment he helped subdue the attacker.
"I grabbed the attacker, put him… pic.twitter.com/A0el1MVTc6
Trump’tan pilot ve yolcuya övgü
ABD Başkanı Donald Trump da Netanyahu ve diğer yetkililerin kendisini olayla ilgili bilgilendirdiğini açıkladı. Trump, yaralanmasına rağmen kokpit kapısını açmayı başaran pilotu "kahraman" olarak niteledi ve müdahalede bulunan İsrailli yolcunun sergilediği cesareti övdü.
Netanyahu, açıklamalarında uçak kaçırma olaylarıyla ilgili kendi geçmişine de değindi. 1972 yılında kaçırılan Sabena uçağındaki yolcuları kurtarmak amacıyla düzenlenen İsrail komando operasyonuna katıldığı sırada yaralandığını hatırlatan Netanyahu, kardeşi Yoni’nin ise dört yıl sonra Entebbe’deki rehineleri kurtarma operasyonunu yönetirken hayatını kaybettiğini vurguladı.
Tahran bağlantısı yok
Soruşturmanın seyrine değinen Netanyahu yetkililerin İran'ın bu olayla herhangi bir bağlantısı olduğuna dair somut bir bilgiye sahip olmadıklarını açıkça ifade etti.
Olayın boyutunu değerlendiren Netanyahu uçağın kaçırılması durumunda ABD'de 2001'de yaşanan 11 Eylül saldırılarına benzer bir gelişmenin yaşanabileceğini belirtti.
Netanyahu "O pilotlar ve yolcular 11 Eylül benzeri bir felaketi önlemeyi başardılar, çünkü yaşananlar tam olarak buna benziyordu" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Gazete Oksijen


