26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.04.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Ortanca çocukların saklı mucizesi

Ortanca çocukların saklı mucizesi

Ortanca çocuk sendromu gerçek mi şehir efsanesi mi diye yıllarca tartışıldı. Büyük çocuk kadar önemsenmediği, küçük kadar sempati görmediği, ev içindeki her sorunda İsviçre rolü oynamak zorunda kaldığı, hem “sen küçüksün” hem de “sen büyüksün” baskısını aynı anda gördüğü söylenen ortancaların sorunları üzerine kitaplar var. Fakat bardağın dolu tarafında bakmanın vakti gelmedi mi? Catherine Salmon ve Katrin Schumann’ın 2011 yılında yayımlanan “Ortanca Çocuğun Gizli Gücü” (The Secret Power of Middle Children) kitabı, “Ortanca çocuklar gerçekten gözden ırak gibi ve değersiz hissetme eğilimindedir ancak genellikle olgunlaştıkça ve aile içindeki dinamikler değiştikçe aslında bu sayede gelişirler.”

Ortancaların avantajları

Son on yılda, tartışma iyice renklendi. İşte Insider sitesinin “ortancaya övgü” diye özetleyebileceğimiz karakter analizi.
  • Ortancalar, partnerlerinden ziyade kardeş ve arkadaşlarıyla daha iyi ilişki kuruyorlar. En azından Psikolog Profesör Salman böyle diyor.
  • Çözüm odaklılar. Bunu, ailelerini sürekli gözetimi altınla kalmadan büyümelerine borçlular. Bağımsızlık, sorun çözme becerisini geliştiriyor.
  • Barış ve anlaşma onlardan sorulur. Çünkü işbirliğine yatkın ve anlayışlılar. Daha önemlisi, ortanca olmak adalet duygusunu geliştiriyor.
  • İnsan sarrafılar.  Bill ve Melinda Gates Vakfı CEO’su Patty Stonesifer dokuz çocuktan altıncısı. New Yok Times’a verdiği demeçte başarısını bunla ilişkilendiriyor. Kalabalık ailelerde büyümek, farklı karakterlerdeki insanlarla iletişim becerilerini geliştiriyor.
  • Cinsellik konusunda “maceraya açık” bir yapıları var. Schumann’ın tespitlerinden biri, ortancaların cinsellikte açık zihinli oldukları, bununla birlikte ilk çocuklara ya da son çocuklara kıyasla tek eşlilikte daha mutlu oldukları yolunda. Psikolog Kevin Leman’a göre ise ortancalar için ideal eşler, kendileri gibi ortancalar değil, küçük kardeş olarak büyüyenler. Ortancaların dengeliliği, küçük kardeşlerin dışa dönük yapısıyla örtüşüyor.
  • Liderliğe yatkınlar. Insider, bu konuda 46 ABD başkanının 23’ünün ortanca çocuk olduğuna dikkat çekmiş. Etrafınızdaki başarılı figürlere bakın, siz de ortancanın gücünü göreceksiniz!