28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 12.11.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Paris’in en yeni ve ‘havalı’ müzesi açıldı

Hôtel de la Marine artık müze olarak geziliyor. İçindeki galeri ise 18 Kasım’da ‘Al Thani Koleksiyonu Hazineleri’ ile görücüye çıkıyor
Paris’in en yeni ve ‘havalı’ müzesi açıldı
Çimen Uzsoy G.
Concorde Meydanı’nın uzun süre  inşaat görünümünde kalmasına sebep olan Hôtel de la Marine’in renovasyonu 2016’da başlamıştı. İsmini 1799-2015 arasında ev sahipliği yaptığı Deniz Kuvvetleri’nden alan bina, nihayet birkaç ay evvel müze olarak halka açıldı.  18. yüzyılda kral 15. Louis’nin emriyle yapımına başlanan proje aslen şehre bu kralın adını sonsuza dek işleyecek, devâsâ bir meydan ve ona bakan görkemli ikiz binalar olarak planlanmıştı. Mimar Ange-Jacques Gabriel’in orijinal planında meydanın tam ortasında kralın at üzerinde heykeli bulunuyordu ancak kaderin en büyük ters köşelerinden biri gerçekleşti ve burası Fransız Devrimi’nin en önemli merkezlerinden biri haline geldi. Devrimciler o dönemde kraliyet mobilyalarını ve silahları koruma vazifesi gören Hôtel de la Marine’e girip buradan aldıkları silahlarla Bastille Hapishanesi’ni bastılar, 15. Louis’nin heykelini parçaladılar ve kendisinden sonra tahta geçen torunu 16. Louis’yi bu meydanda idam ettiler. Tüm bu süreci müzenin salonlarını gezerken kulağınızdaki 360 derece ses sistemine sahip kulaklıklar ve tarihi gözünüzün önünde canlandıran dev ekranlardan öğreniyorsunuz. Tablolar, ustalıkla işlenmiş duvar süslemeleri ve meşhur meydana bakan geniş terası müzeyi eşsiz kılan detaylardan sadece birkaçı.  Hôtel de la Marine sergilere de ev sahipliği yapacak. Açılış 18 Kasım’dan itibaren gezilebilecek olan ‘Al Thani Koleksiyonu Hazineleri’ ile gerçekleşiyor. Antik çağdan 19. Yüzyıla geniş bir zaman diliminden yaklaşık 120 farklı parçayı bir araya getiren bu seçkide sanatın farklı kültür, uygarlık ve çağların birleştirici gücü oluşunun altı çiziliyor. 

Café Lapérouse’da yemek molası 

Hôtel de la Marine’in avlusunda açılan Café Lapérouse, şu sıralar Paris’in görmek ve görülmek için en popüler noktası. Aslen sol yakada yer alan ve bir zamanlar üç Michelin yıldızıyla ödüllendirilmiş yemeklerinin yanı sıra Zola, Balzac, Hugo, Rodin, Einstein, Serge Gainsbourg ve bugünlerde Kim Kardashian, Bella Hadid gibi müdavimleriyle de meşhur tarihi Restaurant Lapérouse’un tabiri caizse ilk şubesi. Cordelia de Castellane imzalı Riviera stili renkli dekorasyonunu yerinde görmek için rezervasyon yaptırmak gerekiyor.