George ve Amal Clooney'nin hayır vakfı, 'Rusya'yı itibarsızlaştırmak için Hollywood ölçeğinde faaliyetlerde bulunmakla' suçlanmasının ardından Rusya'da yasaklandı. Clooney Adalet Vakfı, Moskova'daki yetkililer tarafından “istenmeyenler” listesine alındı; bu durum vakfın çalışanları ya da yüklenicileri için cezai suçlama riskini beraberinde getiriyor.
Savcılar, DEAŞ'ın Ezidilere yönelik soykırımı da dahil olmak üzere yüksek profilli davalara bakmasıyla tanınan insan hakları avukatı Amal Clooney'i 'kendini uluslararası hukuk avukatı olarak gören biri' olarak küçümsedi. Moskova'daki yetkililer "Bu ‘adalet savaşçıları’ insani fikirler kisvesi altında Rusya liderliğinin cezai kovuşturmaya uğramasını teşvik ediyor ve Rusya'nın yabancı ajanlar ve STK'larla ilgili mevzuatı hakkında sözde uzmanların olumsuz görüşlerini yayıyorlar" açıklamasını yaptılar.
Yasak, açıklamanın ardından geldi
Yasak hamlesi mayıs ayında vakfın hukuk danışmanı Anna Neistat'ın Batı'nın “Rus propagandacıları” kovuşturmasını istediğini öne süren sözlerine açık bir tepki olarak geldi. Kremlin, vakfın “Rus gazetecileri hedef alan bir adli safaride” olduğunu söyleyerek karşılık verdi. George Clooney Neistat'ın sözlerine yönelik “Vakfımızdan biri yanlış konuşmuş. Biz Clooney Vakfı olarak gazetecilerle aynı fikirde olmasak bile asla onların peşinden gitmeyiz" dedi.
Rusya'nın “istenmeyen kuruluşlar” yasası, Kremlin'in muhaliflerini yasa dışı ilan etmek ve onları ülke dışına sürmek için bu tanımı kullanmaya başlamasından önce uzun bir süre hareketsiz kalmıştı. Daha önceki tanımlamalar arasında ABD düşünce kuruluşları ve Dozhd TV kanalı gibi Rus medya kuruluşları yer alıyordu. “İstenmeyen” statüsü, Rusya'da ikamet edenlere abonelik sunmayı ve Rusya'da kitlesel fonlamayı durduran haber sitesi Meduza gibi medya kuruluşları için özellikle acı verici sonuçlar doğurdu, çünkü sadece bir para transferi bir bağışçıyı hapse atabilir.
Clooney Adalet Vakfı'nın Rusya'da bir ofisi bulunmuyor. Bu ayın başlarında Rusya ve ABD arasında yapılan tutuklu takasında serbest bırakılan Ruslardan biri olan Andrei Pivovarov, 2003 yılında Rusya'nın en zengin adamı olan muhalif aktivist işadamı Mikhail Khodorkovsky tarafından kurulan 'istenmeyen' bir STK'da çalışmaktan dört yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.