11 Şubat 2025, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.02.2025 12:00 | Son Güncelleme: 03.02.2025 12:42

Tepki çeken Pınar Gültekin kararından sonra: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan bozma kararına itiraz

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Pınar Gültekin cinayeti davasında sanık Cemal Metin Avcı'ya "tasarlayarak ve canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürme" suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının bozulmasına itiraz etti
Tepki çeken Pınar Gültekin kararından sonra: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan bozma kararına itiraz

Muğla'da 2020 yılında kaybolduktan 5 gün sonra bir varilin içinde yakılarak öldürülmüş halde cansız bedeni bulunan üniversite öğrencisi Pınar Gültekin cinayetine ilişkin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca, sanık Cemal Metin Avcı'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından bozulmasına ilişkin karara itirazda bulunuldu.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Gültekin'in öldürülmesine ilişkin davada İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesinin 10 Mart 2023'teki hükmüne ilişkin temyiz incelemesini tamamlamış, sanık Cemal Metin Avcı'ya "tasarlayarak ve canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürme" suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tebliğnamesine aykırı olarak bozmuştu.

Daire, diğer sanık Mertcan Avcı hakkındaki "suç delillerini yok etme gizleme veya değiştirme" suçundan verilen 4 yıl hapis cezasını ise onamıştı.

Dairenin kararı üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, tebliğnamesine aykırı olarak verilen sanık Cemal Metin Avcı hakkındaki ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası hükmünün bozulması kararına itiraz etti. Yargıtay 1. Ceza Dairesine gönderilen Başsavcılığın itirazında, evli olan sanık Avcı ile üniversite öğrencisi Pınar Gültekin arasında evlilik dışı ilişki bulunduğu, sanığın Gültekin'e zaman zaman maddi yardımda bulunduğu ve ilişkilerinin ortaya çıkmasından endişe duyduğu, bu sebeple Gültekin'i öldürme kararı aldığı ifade edildi.

Sanık Cemal Metin Avcı'nın öldürme kararında "sebat ve ısrar ettiği" belirtilen itirazda, "Sanığın davranışlarının eylemini bir an önce tamamlama ve sonuç almaya yönelik olduğu, bu haliyle eylemin tasarlayarak ve canavarca hisle öldürme suçunu oluşturduğu kanaatine varılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Müebbet hapis cezasının onanması talep edildi

İtirazda, Cemal Metin Avcı hakkındaki ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının onanması talep edildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının itirazı, Yargıtay 1. Ceza Dairesince incelenecek. Daire, sanık Cemal Metin Avcı hakkındaki bozma kararını kaldırarak sanık hakkındaki ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onayabilecek. Dairenin itirazı reddederek kararını değiştirmemesi üzerine ise dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulunca hükme bağlanacak.

Avukat Epözdemir'den açıklama

Gültekin ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, X üzerinden yaptığı açıklamada, "Yargıtay 1. Ceza dairesinin oy çokluğuyla verdiği Pınar Gültekin kararının açıkça hukuka aykırı olması hasebiyle tarafımızca C.M.K m. 308 uyarınca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının itiraz yetkisini kullanılması talep edilmiştir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından itirazımız öncesinde re'sen itiraz yetkisi kullanılarak, mezkur karara itiraz edilmiştir. Yargıtay 1. Ceza dairesi bu açıkça hukuka aykırı olan kararını kaldırıp düzeltmezse, son sözü Yargıtay Ceza Genel Kurulu söyleyecektir. Hukuki süreç tarafımızca sonuna kadar takip edilecektir" dedi. 

Baba Gültekin, karara tepki göstermişti

Pınar Gültekin cinayetinde katil zanlısına verilen hapis cezasının Yargıtay tarafından sanık lehine bozulması  ardından baba Sıddık Gültekin, "Bu kız diri diri yakılmış. Bu canavarca hisle değil de, nasıldır?" diye tepki göstermişti. 

Baba Gültekin, "Bir insan daha nasıl ölsün? Kızı sen diri diri cenin pozisyonuna getiriyorsun, iple bağlıyorsun, varile koyuyorsun, yakıyorsun. Yargıtay, normal bir ölümmüş gibi cezayı azaltmak için elinden geleni yapmış. Biz bu kararı kesinlikle kabul etmiyoruz. Adli Tıp raporu kararı var. 11 profesörün imzası var bu kararda. Diri diri yakılmış bu kızcağız. Canavarca hisle değil de nasıl?" demişti.

Ne olmuştu?

Muğla'da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'in 2020'de öldürülmesiyle ilgili görülen davada ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılan sanık Cemal Metin Avcı'nın cezası, uygulanan haksız tahrik indirimiyle 23 yıla düşürülmüştü. Mahkeme, davada yargılanan Avcı'nın kardeşi Mertcan Avcı ile diğer sanıkların beraatine hükmetmişti. Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı, Avcı'ya verilen 23 yıl hapis cezasını ve kardeşi Mertcan Avcı için verilen beraat kararını istinafa taşımıştı.

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi'nde görülen duruşmada sanık Cemal Metin Avcı'ya yerel mahkemece verilen haksız tahrik kararını kaldırarak "tasarlayarak ve canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesine karar vermişti. Heyet, sanık Avcı'ya "haksız tahrik" ve "iyi hal" indirimleri uygulanmasına yer olmadığına hükmetmişti. Mertcan Avcı'ya da "suç delillerini yok etme, gizleme ve değiştirme" suçundan 4 yıl hapis cezası verilmesi kararlaştırılmıştı.

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada müebbet hapis cezası sonrası dosya, sanık avukatı tarafından temyiz edilmişti.