20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 06.08.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Tokyo’nun 5 kahramanı

Tokyo’nun 5 kahramanı

Engelin hâkimleri Warholm ve McLaughlin

Engelin üstünden bu kadar hızlı geçilebildiğini görmemiştik daha evvel. Tokyo’da da her iki 400 metre engelli finalinde iki harika yarış izledik. Üstelik her iki yarışta da akla hayale sığmayan birer dünya rekoru kırıldı. Erkeklerde Norveçli Karsten Warholm 29 yıldır kırılmayan dünya rekorunu önceki ay az farkla kırmıştı. Tokyo Olimpiyat Stadı’ndaysa rekoru ilk kez 46 saniyenin altına indirdi: 45.94. Aynı şekilde kadınlardaki rekortmen Amerikalı Sidney McLaughlin altın madalyayı kazanırken 51.46 saniyeyle bir kez daha dünya rekoru kırdı.

7 madalyalı şampiyon Emma McKeon

Avustralyalı yüzücü Emma McKeon, Tokyo’da girdiği her yarıştan madalya çıkarmayı başararak bir milli kahramana dönüştü. Öncelikle favori olduğu iki bireysel dalda, 50 metre ve 100 metre serbestte Olimpiyat rekoru kırarak şampiyon oldu. 100 kelebekte üçüncülükte kaldı ama dört bayrak yarışında birden yüzerek iki altın, iki bronz kazanmayı başardı. Böylece 1952’deki Rus jimnastikçi Maria Gorohovskaya’dan sonra aynı Olimpiyatlar’da yedi madalya kazanan ikinci kadın sporcu olmayı da başardı.

Karışık takımlar

Tokyo 2020’nin en başarılı dalları kadınların ve erkeklerin bir arada yarıştığı karışık takım müsabakaları oldu. Atletizmdeki ve yüzmedeki karışık bayrak yarışlarının yanına triatlon ve judodaki takım yarışları eklendi. Yarışan sporcular kadar izleyenler de çok memnun kaldı. Bir dahaki Olimpiyatlar’da mevcutların yanına yeni karışık yarışların eklendiğini de görebiliriz. 

En hızlı kadın Elaine Thompson

Olimpiyatlar’ın bir yıl ertelenmesi Elaine Thompson’ın bir efsaneye dönüşmesini sağladı. Jamaikalı sürat koşucusu Ro 2016’da hem 100 metrede hem 200 metrede şampiyon olmuştu. Ancak uzun bir sakatlık sürecinden sonra geçen yıl unvanını koruması uzak bir ihtimaldi. Bu yıl ise yeniden müthiş bir form grafiği yakaladı. Tokyo’da her iki dalda altın madalyaya uzanırken tarihin en hızlı ikinci atleti olmayı başardı. Ayrıca hem 100 metrede hem 200 metrede ikişer kez Olimpiyat şampiyonu olan ilk kadın atlet unvanına da kavuştu.

Tamberi ve Barşim’in çıtadaki dostluğu

Atletizmde erkekler yüksek atlamada Olimpiyat tarihinde ilk kez vuku bulan bir olaya şahitlik ettik. Yarışmanın iki favorisi Katarlı Mutaz Barşim ve İtalyan Gianmarco Tamberi 2.37 metrelik çıtayı ilk haklarında geçtikten sonra 2.39’da takıldılar. İkisi beraber lider durumdaydı ve şampiyonu belirleyecek bir baraj atlayışı yapmaları gerekiyordu. Ancak yarışma hâkemi Can Korkmazoğlu’nun “karar sizin: Baraj atlayışı mı yoksa beraber altın madalya mı?” sorusuna iki saniyelik bakışmadan sonra birbirlerine sarılarak karşılık verdiler. Ardından pistte çılgın bir kutlama izledik. İki yakın arkadaş böylece kürsünün en üst basamağını paylaşırken madalyalarını birbirine takma fırsatını da kaçırmadı.