Rebecca Downes (44) ve partneri Patrick Ramsey’in hayatlarını karartan dehşet verici olan geçen yıl gerçekleşti. Patrick bir akşam eve elektrikli bisikletle geldi. Çift bisikleti mutfak yerine yatak odasında şarj etmeye karar verdi. Böylece güvenli olması adına şarjdaki bisiklete göz kulak olabileceklerdi.
Patrick lityum-iyon bataryaya duvardaki prize bağladı ve üç dakika sonra büyük bir kabus başladı. Patrick’in sonradan anımsadığına göre; 14’e 3,6 inç boyutundaki batarya havai fişek gibi patladı. Alevler ve zehirli duman birden bire odayı sararken, metal parçaları vücuduna saplandı.
Cayır cayır yanarken çıkışı kapadı
Cayır cayır yanan batarya kapıyı bloke ederken, çiftin tek kaçış yolu yaklaşık 9.2 metre yüksekliğindeki ikinci kat penceresinden atlamaktı. Becky olarak bilinen dört çocuk annesi Rebecca Downes, partneri kadar şanslı değildi ve yüksekten düşmeye bağlı olarak hayatını kaybetti. Patrick ise hayatta kaldı fakat aylarca hastanede tedavi gördü.
Düşerek ölmeseydi bile...
Becky’nin ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten adli tabip, geçen ay, ''Düştükten sonra ölmeseydi vücudundaki yüzde 60 yanık nedeniyle ölürdü’’ değerlendirmesinde bulundu. Becky’nin kardeşi Julie Downes (49) ise İngiliz Daily Mail gazetesine yaptığı açıklamada, ‘’Bu bataryalar ateş aldığında çok ölümcül oluyor. Becky’nin şansı yoktu' dedi.
Cep telefonundan 17 kat fazla
Julie Downes sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu, sadece üç volt olan ve muhtemelen için için yanacak ve dışarı çıkmak için hayli zaman tanıyacak bir cep telefonunu şart etmek gibi değil. Bu elektrikli bisiklet bataryaları 52 volt (cep telefonundan 17 kat fazla), bu da inanıyorum ki onları evde şarj etmek için çok tehlikeli kılıyor.''
Üç yılda sekiz ölüme sebep oldu
Birleşik Krallık’ta 2020’den bu yana elektrikli bisiklet ve scooterlardan çıkan yangınlar nedeniyle sekiz kişi yaşamını yitirdi, en az 190 kişi de yaralandı. Güvenlik kampanyancılarına göre bu elektriklikli aygıtlar haftada en az altı yangına sebebiyet veriyor.
Altı el bombası kadar patlayıcı güce sahip
Elektrik kazaları nedeniyle yaşanan ölüm ve yaralanmaları azaltmak için kampanya yürüten sivil toplum kuruluşu ‘Electrical Safety First’ adlı sivil toplum kuruluşu, tam şarj edilmiş bir elektrikli bisiklet bataryasının, altı el bombasında bulunan patlayıcı maddeye benzer miktarda depolanmış enerji açığa çıkarabileceğini tahmin ediyor.
Üçüncü taraflara onaylatma şart olmalı
‘Electrical Safety First’, geçen ay elektrikli bisiklet ve scooter bataryaları için fişek ve ağır iş makineleri için olduğu gibi düzenlemeler getirilmesi gerektiği üzerinde durmuştu. Bu alanda üretim yapan şirketlerin bataryalarını satışa çıkarmadan önce bir test laboratuvarı gibi akredite üçüncü taraflara onaylatması gerekiyor.