29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 26.11.2021 04:30 | Son Güncelleme: 23.02.2022 17:30

Yeni medyanın yeni kahramanları

Wall Street Journal muhabiri Jessica Lessin işinden ayrıldı, Silikon Vadisi çalışanlarını hedef kitle olarak seçen The Information’ı kurdu. Haber sitesinin yıllık aboneliği 400 dolar. Yeni medya benzer başarı öyküleriyle çalkalanıyor
Yeni medyanın yeni kahramanları
Anna Nicolaou 
Silikon Vadisi ahalisine yönelik teknoloji haberleri yayını The Information, 225 bin aktif kullanıcıya ulaşarak gazetecilikte belli bir alandaki uzmanların aboneliğine dayalı yeni iş modelinin yükselişini ortaya koydu. Eski Wall Street Journal muhabiri Jessica Lessin tarafından 2013 yılında kurulan San Francisco merkezli yayın, yeni hafta sonu lifestyle yayınıyla haber ve analizlerin ötesine geçiyor. The Information CEO’su Lessin, “Bütün gün teknoloji haberi yapmak için her şeyden önce konunun artık sadece şirketlerden ibaret olmadığını fark etmek gerekiyor” diyor:  “Asıl olan teknolojinin yaşam, çalışma ve oyun tarzımızı nasıl değiştirdiği. Mesela Silikon Vadisi hafta sonlarını nasıl geçiriyor?”
The Information'ın kurucusu Jessica Lessin
The Information'ın kurucusu Jessica Lessin
Lessin The Information’ı kurarken teknoloji sektöründeki yöneticilerin kendi alanlarındaki ayrıcalıklı bilgi ve analizler için yılda yüzlerce dolar ödeyeceğine güveniyordu. Abone artışının son yıllarda “oldukça sağlam ve istikrarlı” gittiğini belirtiyor. Okurların yaklaşık dörtte üçü 45 yaşın altında.

Trump dönemi

Fırtınası bol Trump döneminin ardından bu yıl köklü yayıncıların okur sayısında yavaşlama gözlenirken Lessin, “Ne Trump gelince sıçradık ne de gidince çöktük” diyor.  The Information uzmanlara özel aboneliğe dayalı genç medya girişimlerinden biri. Benzer teşebbüslerin ortak amacı, spesifik ve varlıklı bir hedef kitleye kıymetli bilgi temin etmek.

Ayrılan Politico ekibi site kurdu

Amerikalı siyaset haberleri sitesi Politico’nun muhabirleri ocak ayında işten ayrılarak Punchbowl News’u kurdu. Yeni girişim “Washington’da karar alan kişileri” hedefliyor. Şirket yılda 300 dolar abonelik ücreti alıyor ve abone sayısı 100 bini geçmiş durumda. Eski Vanity Fair editörü Jon Kelly de bu yıl Puck şirketini kurdu. Kelly’nin kurucu ortak olduğu Puck abonelerden yılda 100 dolar alıyor ve karşılığında Hollywood, Silikon Vadisi, Washington ve Wall Street hakkında “sadece içeridekilerin bildiği detayları ve entrikaları” bildiriyor. Substack haber platformu da etkili yazarların gazetecilik ürünlerini satabileceği bir mecra olarak yükselişte. Substack’in en popüler 10 yazarı yılda toplam 20 milyon dolardan fazla kazanıyor. Yeni haber şirketi Lookout Local’ın kurucusu Ken Doctor “Sürekli güncellenen, işletmeler arası bir model bu. Tüketicilere yönelik yayınlardan çok farklı” diyor. “Buradaki asıl mesele, bir karar alıcıyı gerçekten aydınlatabilecek bir içerik üretme becerisine sahip olmak.”
Puck'ın kurucusu Jon Kelly
Puck'ın kurucusu Jon Kelly
Bu yayınlar Vice Media ve BuzzFeed gibi dijital medya gruplarından oldukça farklı. O tür gruplar reklama dayalı işletmeler aracılığıyla düzenli kâr peşinde koşuyor ama başaramıyordu. Doctor’a göre, “Burada fiyat önemli bir faktör değil. Bu sayede normal tüketici işletmelerine göre çok daha az müşteriye dayanarak işinizi yürütebiliyorsunuz.”

Hollywood'a özel yayın 

The Information sınırsız erişim için yılda 400 dolar alıyor. 225 bin üyenin içinde ücretli abonelerin yanı sıra ücretsiz bültenlere üye olanlar da var. Lessin kendi sermayesiyle kurduğu ve şu anda 49 çalışanı bulunan The Information’ın kârlı olduğunu söylese de rakam vermekten kaçınıyor.

Bloomberg ortaklığı

Yaz döneminde Lessin Hollywood’a yoğunlaşan yeni bir yayın başlatmayı düşünüyormuş. Ancak hafta sonu lifestyle yayını fırsatını görünce fikrini değiştirmiş.  Cuma günleri sunulan yayın ayrıntılı makalelerden önerilere, kısa röportajlardan ebeveyn köşesine kadar farklı içeriklere sahip. Lessin projenin başına eski San Francisco Magazine editörü Jon Steinberg ile Vanity Fair’den Josh Duboff’u getirdi. The Information büyüdükçe, büyük medya grupları kazanca ortak olmak istiyor.  Örneğin Bloomberg geçen yıl The Information ile ortak abonelik paketi sunmaya başladı. Ancak ortaklık yürümedi çünkü Lessin’in ifadesiyle “başka bir sürü büyüme fikri su yüzüne çıktı”.

Tirajlar “o kadar da düşmedi”

İngiltere’nin önde gelen yayıncılarından Reach şirketi, yıllık gelir tahminlerini aşmak üzere olduklarını açıkladı. Yükselişin iki sebebi var: Hem dijital gelirler arttı, hem de basılı gazete tirajındaki düşüş korkulan kadar olmadı.  Daily Mirror ve Daily Express’in yanı sıra Manchester Evening News, Birmingham Mail ve İskoçya’daki Daily Record gibi bir dizi yerel ve bölgesel yayının da sahibi olan şirket artan kağıt maliyetinin yine de kazançlarını etkileyebileceği konusunda yatırımcıları uyardı.
Lookout Local'ın kurucusu Ken Doctor
Lookout Local'ın kurucusu Ken Doctor
Şirket, “enerji ve gazete kağıdı başta olmak üzere, baskı üretim maliyetinde artış gözlenmeye başladığını” söylüyor.  Reach, gelirlerinin 604 milyon Pound'luk (yaklaşık 10 milyar TL) “yıl sonu beklentisini” aştığını açıkladı. 28 Haziran ile 21 Kasım arasındaki dönemde dijital satışlarda yüzde 17.2’lik bir sıçrama görülürken, basılı gazete gelirindeki gerileme yüzde 3.5’te kaldı.  “Maliyet tabanı üzerindeki uzun vadeli etkilerin yeni yeni görülmeye başladığı bu dönemde gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve olumsuz etkileri azaltmak adına verimliliğe öncelik vermeye devam edeceğiz” diyen Reach’in satışlarının dörtte üçü hala yazılı basından geliyor. 

Daily Mail'in sıkıntısı

Daily Mail and General Trust da artan kağıt maliyetlerinin baskısı altında olduğunu belirtti. Fiyatlar 1996’dan bu yana ilk kez bu kadar arttı. Gelişmeler nedeniyle şirkette işten çıkarmalar olabilir. ©️ The Financial Times