29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 07.03.2021 15:16 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Erkek egemen sektörü değiştirmeye geliyorlar

Türkiye’nin blokchain ve kripto para ekosisteminde kadın devri
Erkek egemen sektörü değiştirmeye geliyorlar

Teknolojinin egemen olduğu çağımızın yeni iş alanlarından kripto para ve blockhain alanında, kadınların da daha aktif rol alması için 2018 yılında İstanbul Blockchain Women Derneği kuruldu. 20 kadının bir araya gelmesiyle kuruşlan derneğin ana amacı ise erkeklerin egemen olduğu bu yeni teknolojide kadınların da söz sahibi olması, hatta erkek egemenliğine son vermek. Son 3 yıl içinde organizasyonu oluşturan dernek, Nisan ayından itibaren kadınlara bu iki alanda eğitimler vermeye başlayacak.

“Bir kıvılcımla başladı”

3 yıllık geçmişi olan İstanbul Blockchain Women Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Güven her şeyin bir kıvılcım ile başladığını söyledi: “Girdiğimiz toplantılarda, etkinliklerde her zaman erkek egemen bir ortam vardı. O anda buraya bir kıvılcım lazım dedik ve onu biz yaktık. Dernek olarak hedefimiz kadınların blockchain alanındaki mevcudiyetini arttırma ve kadınları bu sektöre teşvik etmek. Blockchain multi-disipliner bir alan ve tek bir cinsiyetin egemenliğine bırakılamayacak bir teknoloji.” Güven, derneği kurduktan sonra bir dizi toplantılar gerçekleştirdiklerini söyledi: “Kadınlara blokchain teknolojisini anlatmak ve geleceği değiştirici gücünü tanıtmak için bir çok etkinlik düzenledik. Kendimizi insanlara tanıttık. Kulaktan kulağa yayılan adımız üniversitelerde de duyuldukça bizlere çok sayıda seminer, davet ve etkinlik talepleri geldi ve hiçbirini geri çevirmedik. Şu an 200'e yakın bir katılımcımız var. Hepsi de çok kıymetli, ciddi bir bilgi ve tecrübe birikimine sahip kadınlardan oluşan bir topluluk. Şu an sistematik bir şekilde dizayn edilmekte olan eğitim programlarımız üzerinde çalışıyoruz.''

İlk eğitim Nisan’da

Ebru Güven gerekli organizasyonu sağladıklarını ve artık eğitim aşamasına geçeceklerini söyledi: “Eğitim programlarımızdan ilkini Nisan ayı itibari ile hayata geçireceğiz. Bu etkinliklerle amacımız üyelerimize ücretsiz bir eğitim imkanı sunmak ve sürekliliği sağlamak. Aynı zamanda üniversite öğrencileri için de mentorluk programlarını da en kısa zamanda devreye almayı hedefliyoruz. Üye alımlarımızdaki esas politikamızı sadece maddi destek sağlamak amacıyla gelecek üyelerden ziyade, gerçekten bu ekosistemi geliştirecek ve katkıda bulunacak insanları dahil etme yolunda oluşturduk.” Derneğin Başkan Yardımcısı olan ve uluslararası bir şirkette iş geliştirme müdürü olan Başak Burcu Yiğit ise, derneklerinin odağına teknolojiyi koymalarının nedenini açıkladı: “Araştırmalara göre bugün doğan çocukların yüzde 65’i iş hayatına atıldıkları zaman şu an var olmayan bir iş veya sektörde çalışıyor olacaklar. Bunun en büyük sebebi teknoloji. Blockhain teknolojisini ilerleyen zamanlarda çok daha fazla duyacağımız kesin.''

Kripto para nedir?

Kripto para özellikle Bitcoin’in değerinin yükselmesinden sonra gündeme gelen, şifreleme kullanan yeni nesil varlık sistemi olarak açıklanabilir.

Blockchain nedir?

Blockchain, verilerin internet üzerinden zaman damgalı olarak, dağıtık bir yapıda, değiştirilemez bir şekilde yönetilmesini sağlayan teknolojidir. Hepsi birbirine bağlı bir bloklar zinciridir. Her bir blok belirli bir işlem bilgisi içerir ve bir sonraki blok, bir öncekinin zamanı ve işlem bilgisi hakkındaki bilgileri, kendisiyle birlikte şifreli bir şekilde barındırır. Blok zinciri bloklarının kanıtını içeren bilgisayar, yeni oluşturulan blokları da kontrol eder ve doğrular. Bu sistem şeffaf, merkezi olmayan ve değiştirilemez bir teknolojidir. Kusursuz ve akıllı sözleşmelerinin yanı sıra kriptografik matematiği ile merkezi olmayan bir yönetim ve güven sağlar.