20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 04.06.2021 14:23 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Getir’in değeri 7.5 milyar dolara ulaştı

550 milyon dolar yeni yatırım alan Getir, değerini 3 ay içinde 3’e katladı. 7.5 milyar dolarlık değer köklü İngiliz Şirketi Marks&Spencer’ın değerinin neredeyse iki katına çıktı. Halen Türkiye’nin en değerli halka açık şirketi 7.6 milyar dolarla Erdemir
Getir’in değeri 7.5 milyar dolara ulaştı

Sadece 7 yıl önce kurulan ve Türkiye’den sonra Avrupa’ya da açılan Getir, son aldığı yatırımla toplam değerini 7.5 milyar dolara çıkarttı. Getir, son finansman turunda 550 milyon dolar yatırım aldı. Getir’in bundan önceki finansman turu 3 ay önce yapılmış ve şirketin değeri 2.5 milyar dolar olarak tescil edilmişti.

Getir 7.5 milyar dolarlık değeriyle İngiltere merkezli Deliveroo ve Grubhub adlı benzer şirketleri geride bıraktı. Daha da ilginci Getir, İngiliz süpermarket zincirleri WM Morrison ile ünlü Marks&Spencer’ı da geçti. 4 Haziran Cuma öğle saatlerindeki hisse senedi fiyatlarına göre Marks&Spencer Group’un piyasa değeri 4.3 milyar dolar seviyesinde.

Son yatırım turunda Abu Dabi Varlık Fonu’na bağlı DisruptAD ve Mubadala Investment Company Getir’in ortakları arasına katıldı. Silicon Vadisi merkezli Silver Fund adlı girişim sermayesi fonu da ilk kez Getir’e yatırım yaptı. Tiger Global ve Sequoia Capital gibi Silicon Vadisi’nin büyük ve itibarlı girişim sermayesi şirketleri önceki turlarda Getir’e ortak olmuştu.

Financial Times’a konuşan Getir kurucusu Nazım Salur uyguladıkları modeli tek cümleyle tarif ediyor: “Kapıya pizza siparişi götürülebilen her yere gidiyoruz.” Salur, pek çok ülkede 10 yıl içinde bakkaliye alışverişlerinin yarısının online siparişlerle karşılanacağını iddia ediyor.

Türkiye dahil pek çok ülkede büyük süpermarket zincirleri de online siparişleri kapıya teslim etme uygulamasına başladı. Ancak, bu şirketler müşterilerine “gün içinde belli saat dilimlerinde teslim seçeceği” sunarak servis yapıyor. Getir’in modeli ise çok farklı. Aldığı siparişleri pek çok noktada işbirliği yaptığı küçük işletmeler veya kendi depolarından temin eden Getir, yaklaşık 10 dakika içinde müşteriye teslim ediyor.

Salur “Büyük zincirlerin seçenekli sipariş zamanı BlackBerry. Biz ise iPhone’uz” diyerek kendi modellerinin üstünlüğünü tarif ediyor.

Getir’in Türkiye’de 30 ilde yaklaşık 1.500 noktadan mal temin ettiğini söyleyen Salur “10 dakika hedefiyle müşterilerin kalbini kazanıp, akıllarında yer ettik. Kolay kolay taklit edilemeyecek bir sistemimiz var. Yaptığımızın işin binlerce detayı bulunuyor. Uzun vadeli bir oyuncuyuz” diyor.

Avrupa’ya da açılan Getir’in halen Londra’da 28 adet mal temin ve dağıtım noktası bulunuyor. Getir’in Amsterdam, Paris ve Berlin operasyonları da başlamak üzere. Şirket bu yılın sonlarına doğru 3 büyük ABD kentinde de faaliyete başlamayı hedefliyor.

Satışlarını geçen yıl 5 kat artıran Getir’in 2021 yılında da 5 kat büyüyeceği tahmin ediliyor. Bu hedef tutarsa, şirketin 2 yıllık kümülatif büyümesi 25 kata ulaşmış olacak.

Getir bu değerlemeyle Türkiye’nin en değerli şirketleri arasında tepe sıralara yükseldi. Çinli e-ticaret devi Alibaba’nın çoğunluk hissesine sahip olduğu Trendyol’un değeri son aldığı yatırımla 10 milyar doları aşmıştı. Planlanan yeni turla Trendyol’un değerinin 13 milyar doları aşacağı konuşuluyor. hepsiburada.com, sahibinden.com gibi teknoloji temelli şirketlerin de çok ciddi piyasa değerlerine ulaştığı belirtiliyor.

Istanbul Borsası’nda 4 Haziran Cuma günü öğle saatlerinde gerçekleşen işlemlere göre Getir’in 7.5 milyar dolarlık piyasa değerini geçen tek şirket 7.6 milyar dolarla Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları.