26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.01.2021 09:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Kahve falından milyon dolarlık şirket çıkardı

Kahve falından milyon dolarlık şirket çıkardı

“3 vakte kadar zengin olacaksın” kehaneti Sertaç Taşdelen için doğru çıktı. Annesinden ilham alarak 2012’de Binnazabla’yı, 2017’de de Faladdin’i kuran Taşdelen’in şirketleri, günde 1.2 milyon kişiye fal bakıyor

  Güney Öztürk [email protected]

25 milyon tekil indirme

37 yaşındaki Sertaç Taşdelen, 128 ülkeye yayılmış 25 milyon tekil kullanıcısı olan bir aplikasyonun yaratıcısı olarak karşımda. Şaka değil her gün 1.2 milyon kişi, kahve falı, astroloji, tarot için Faladdin’e giriyor. Bu 25 milyonun 5 milyonu aktif kullanıcı. Taşdelen’in kurduğu markalara 100 milyon dolar değer biçiliyor. Peki hikaye nasıl başladı?

Ernst&Young dönemi

Taşdelen Ankara’da 1983’te giriş katı annesinin eczanesi olan bir apartmanda doğup büyüdü. Bilkent’te işletme okuduktan sonra Ernst&Young’ta henüz stajının 3’üncü ayında ilk kontratını imzaladı. Dubai’ye transfer oldu. Dubai’de geçirdiği 4 yılın ardından kafasında “Sevdiğim işi yapmalıyım, Hayatın anlamı ne” gibi düşünceler belirdi. Singapur’a transferini istedi.

Veda yemeğinde doğdu

Singapur’a gitmeden önce arkadaşlarına Dubai’deki bir Türk restoranında veda yemeği verdi. Gerisini şöyle anlatıyor: “Herkes kahve içti, dediler ki keşke annen olsa da fala baksa. Dedim ki fotoğrafını çekelim anneme gönderelim. Kahve bardağının fotoğrafını anneme yolladık o da bir şeyler yazdı ve herkesin çok hoşuna gitti. Kafamda da bu fal bakma uygulaması ile ilgili fikir o gün oluştu.”

Bin falcı çalışıyor

Önce arkadaşı Kaya Diker ile Binnazabla.com’u kurarak yola çıktı. Platform kısa sürede 1000 falcının çalıştığı mecra haline geldi. 5 TL’ye de fal bakan var, 500 TL’ye de. Fiyatlar ortalama 50 TL. Falcılar ayda 5-20 bin TL arasında kazanıyordu. Kahve falı, el falı, tarot, rüya yorumları yapılan platformu 1 milyon kişinin indirdi. Geçen yıl şirket yüzde 50 büyüdü, yıllık 25 milyon TL’lik gelire ulaştı. Taşdelen: “Dedik ki, ne kadar çok falcı da bulsak bu kadar fala bakması imkanız. Bunu yapay zeka üzerinden yapalım ve Faladdin doğdu.”

Sırada Güney Amerika var

Merkezi Levent’teki şirkette 45 kişi çalışıyor. Kullanıcıların yüzde 70’i Türkiye’de. Bizim ardımızdan en aktif yer Amerika. Üçüncü ise Suudi Arabistan’da. Amerikalılar kahve falına değil, tarot ve astrolojiye meraklı. Taşdelen 2021 ilk çeyrekte Arapça ve İngilizce dil seçeneğine ek olarak uygulamanın İspanyolcasını da çıkararak Latin Amerika pazarına açılacaklarını müjdeliyor.

"Unicorn olacağız"

“Dünyada belli alanları sahiplenen app’ler var: Mesela meditasyon için Calm, taşımacılıkta Uber, konaklamada AirBnb, buluşmada Tinder etc. Calm uygulamasının değeri 15 milyon abonesi üzerinden 2.1 milyar dolar.  Faladdin’in amacı dünyadaki fal uygulamalarının dolduramadığı boşluğu doldurmak. 5 yıl sonra, 15 milyon üyeden, senede 10 dolar alabiliyor olursak 150 milyon dolarlık ciroya ulaşırız. Hayalim milyar dolarlık unicorn olmak.”

"Dating" hizmeti

Faladdin’e yakında çiftleri buluşturan mesajlaşma özelliği de geliyor. Taşdelen şöyle diyor: “Profiline uygun, aynı sosyal kültürel özelliklere sahip arka sokakta biri oturuyor, tanışmak ister misin? diye soracağız. Fal işin ilk basamağıydı, şimdi çıkmak için birini önereceğiz ve Tinder’dan daha güvenilir, klas olacak ya da ileride sağlık verilerine bakarak ‘Bugün salata mı yesen’ diyebiliriz.“

1 milyar fotoğraf

 2017’de Faladdin kuruldu. “Yapay zekanın arkasında çok başarılı falcılar ve içerik editörleri var. 20 kişi her gün sistemdeki havuza kendi yazdıkları cümleleri yüklüyor. Yapay zeka da bunları geliştirip doğru kişide kullanıyor” diyen Taşdelen’in Faladdin’i, 3 yılda 25 milyon kişinin indirdiği bir apps’e dönüştü. 3 yılda geliri 12 kat arttı. 2020’yi 25 milyon TL. ciro ile kapattı. Yılda 1 milyar, yanlış duymadınız, kahve fotoğrafı, fal için gönderiliyor.

1 fal, 1 reklam

Günde 1.2 milyon kişinin kullandığı Faladdin’in iş modeline göre ücretsiz versiyonda bir kişi, bir fal alabilmek için 1 tane 30 saniyelik reklam izlemek durumunda.  Eğer reklam izlemek istemiyorsa Premium paketi seçiyor. O da Türkler için aylık 9.99 TL., ABD’de 9.99 dolar. Faladdin Türkiye’de en çok indirilen uygulamaların başında, devlerle yarışıyor. 

Yüzde 80'i kadın

“Pandemide insanlar evinde hahve içmeye başladı. Günlük kullanıcı sayımız da 200 bin arttı” diyen Taşdelen, kullanıcıların yüzde 80’inin kadın ve 25-35 yaş arası olduğunu vurgularken ‘En çok evlilik’ soruluyor” ifadesini kullanıyor. Yapay zeka kişi bazında nasıl bu kadar doğru tahmin yürütüyor? soruma ise Taşdelen “Kişilerin demografik profili aynı ise beklentileri de aşağı yukarı aynı oluyor” cevabını veriyor.