19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 03.12.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:18

Kim bu kripto para milyarderleri

Kripto para piyasasının en zenginlerini bilmek mümkün değil. Ancak yatırımcı Draper, Winklevoss ikizleri, Ethereum ve Binance kurucuları olağan şüpheliler
Kim bu kripto para milyarderleri

Toplam değeri 3 trilyon doları geride bırakan kripto para piyasası dünyanın en büyük yatırım alanlarından biri haline geldi. Öyle ki kripto paraları toplam değeri tarihin en eski yatırım araçlarından biri olan gümüşün 1.3 trilyon dolar civarındaki piyasa değerinin iki katından bile fazla. 

Cameron ve Tyler Winklevoss, 2012 yılında 120 bin Bitcoin almıştı. Winklevoss ikizlerinin portföylerinin bugünkü değeri 7 milyar dolara yakın.
Cameron ve Tyler Winklevoss, 2012 yılında 120 bin Bitcoin almıştı. Winklevoss ikizlerinin portföylerinin bugünkü değeri 7 milyar dolara yakın.
Peki, bu kadar kripto para kimlerin portföyünde? Bu soruya doğru cevap vermek mümkün değil. Çünkü merkezi otoritenin kontrol ve denetimi dışında kalmak, kripto paraların varoluş felsefesinin bir parçası. Bilinen yatırımlar ancak halka açık şirketlerin veya yatırım fonlarının portföyünde bulunan miktarlarla sınırlı. Örneğin, Mart 2011’den beri Bitcoin toplayan gizli bir hesaptaki portföyün bugünkü değeri 4.8 milyar dolar.  Amerikan Ulusal Ekonomi Araştırmalar Bürosu’nun tahminine göre bin büyük Bitcoin yatırımcısının portföyünde 3 milyon adet Bitcoin bulunuyor. 57 bin dolarlık güncel fiyata göre bunların toplam değeri 170 milyar doların üzerinde.

Winklevoss kardeşlere teselli

“Facebook bizim fikrimizdi, Mark Zuckerberg bizden çaldı” diye açtıkları davayı kaybeden Cameron ve Tyler Winklevoss ikizleri de Facebook’ta kaybettikleri onlarca milyar doların bir kısmını kripto paralardan çıkardılar. İkizlerin 2012’de aldıkları 120 bin Bitcoin’in bugünkü değeri 7 milyar dolara yaklaşıyor. 2014’te ABD’de “dark web”de Silk Road adlı bir yapıya yönelik operasyon sırasında 29 bin 565 adetlik bir Bitcoin cüzdanına da el konulmuştu. El konulan cüzdan 18 milyon dolar “muhammen bedel” ile açık artırmaya çıkartıldı. Portföyü risk girişimcisi Tim Draper satın aldı. Portföyün şimdiki değeri tam 1.7 milyar dolar.
Vitalik Buterin’in elinde kurucusu olduğu Ethereum’dan 553 bin adet var.
Vitalik Buterin’in elinde kurucusu olduğu Ethereum’dan 553 bin adet var.
MicroStrategy adlı yazılım şirketinin CEO’su Michael Saylor da büyük yatırımcılar arasında. 10 bin doların altındaki fiyatlardan 17 bin 732 adet Bitcoin aldığını açıklamıştı. Bitcoin’den sonraki en çok ilgi gören kripto para olan Ethereum’da en büyük portföy bu paranın yaratıcısı Vitalik Buterin’de. 553 bin Ethereum sahibi olan Buterin’in portföyü 2.3 milyar dolar değerinde. Toplam piyasa değeri 100 milyar dolara ulaşan Binance’te, piyasadaki coin’lerin yüzde 40’ı kurucularda. Kripto paralardan servet yapanlar arasında, coin borsası kurucuları başı çekiyor. FTX adlı borsanın kurucusu Sam Bankman-Fried’ın 22.5 milyar dolar, Coinbase’in kurucusu Brian Armstrong’un 12 milyar dolar servetleri var.