28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 03.09.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

LVMH’nin patronu Carrefour’daki hisselerini sattı

Fransız hükümetinin “stratejik öneme sahip” olduğu gerekçesiyle Kanadalı bir şirkete satılmasını engellediği Carrefour, LVMH gibi güçlü bir ortağını da kaybetti
LVMH’nin patronu Carrefour’daki hisselerini sattı

Dünyanın en büyük moda ve lüks şirketi Louis Vuitton Moet Hennessy’nin (LVMH) sahibi Bernard Arnault, Fransız perakende zinciri Carrefour’daki hisselerini sattı. Arnault’ya ait Financiere Agache adlı holdingin portföyünde bulunan Carrfefour’un yüzde 5.7 hissesinin satışından 724 milyon euro sağlandı. Satış hisse başına 16 euro bedelle gerçekleşti. Bu fiyata göre Carrefour’un piyasa değeri yaklaşık 12.7 milyar euroya denk geliyor. Arnault’nun 2007’de Carrefour hisselerini ortalama 47 eurodan satın aldığı tahmin ediliyor. Carrefour son 14 yıl içinde zaman zaman kar payı dağıttığı için, Arnault’nun hisse başı zararının 31 euronun epeyi altında olduğu belirtiliyor.

İki büyük ortak kaldı

Arnault’nun çıkışından sonra Carrefour’da iki büyük ortak kaldı: Galeries Lafayette’in de sahibi olan Moulins Ailesi yüzde 10 hisseyle, Brezilyalı milyarder Abilio Diliz yüzde 8 hisseyle şirketteki ortaklıklarını sürdürüyorlar. Avrupa’da 2 bin süpermarket ve 700 hipermarketi bulunan Carrefour’a bu yılın başlarında Kanadalı Couche-Tard grubu talip olmuştu. Kanada’da benzin istasyonları ve market zinciri bulunan şirketin hisse başına 20 euroluk satın alma teklifi Fransız hükümeti tarafından engellenmişti. Fransız hükümeti Carrefour’un gıda tedariki ve tarım sektörü açısından stratejik öneme sahip olduğunu ileri sürerek satışı bloke etmişti. Fransız Carrefour, Türkiye’deki CarrefourSA’da yüzde 37.5 hisseye sahip. Şirkette Sabancı Holding’in payı ise yüzde 57.1. 1 Eylül kapanış fiyatlarına göre CarrefourSA’nın piyasa değeri 4 milyar 968 milyon TL, yani yaklaşık 505 milyon euro.

Lagardere’den de çıkıyor

LVMH’nin patronu Arnault’nun Fransız medya ve perakende Lagardere’deki hisselerini de satacağı iddia ediliyor. Arnault geçen yıl mali dar boğaza düşen Lagardere’in yüzde 25 hissesini satın almıştı. Bu haberin ardından Paris Borsası’nda Lagardere hisseleri yüzde 7 değer kaybetti.