19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 26.11.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:18

Piyasa fiyat belirleyemiyor

Piyasa fiyat belirleyemiyor

Türk lirasının hızla değer kaybetmesi, Merkez Bankası’nın faiz düşürme kararı derken ticaret büyük bir belirsizlik içine girdi. İthalatçılar fiyat belirleyemezken bazı ürünlerde stok yapılmaya başladı. Vadeli satışlar durma noktasına geldi hatta gayrimenkul piyasasında ilana çıkarılan mülkler satıştan çıkarılmaya başladı. Peki ticari hayatta ne yaşanıyor, teker dönüyor mu? Farklı farklı sektörlere bu soruyu sorarak piyasanın nabzını tuttuk...

Yüzde 50’ye yakın iptal

Engin Enver (Remax ANKA - Levent)  Emlak portföyümüzde neredeyse yarı yarıya iptal oldu. Bu durum özellikle villa, lüks konut ve dükkan satışlarında yaşandı. Alıcılar da uzun vadede gayrimenkul yatırımına sıcak bakmıyor. Nakitlerini dolarda tutuyorlar. 

Tedarik sorunu var

Emrah Kentel (Özçelik – Perşembe Pazarı) Faiz düşürülmeden önce 100 TL olan bir ürünün fiyatı, faizin düşürülmesiyle birlikte 130 TL’ye çıktı. Döviz de yükselince ithalat durdu. Bu da tedarik sorununa yol açtı. Diğer yandan dövizin yükselmesi ve faizlerin düşmesi ile elimizdeki mal değerlendi ama malı satacak kimseyi bulamıyoruz. 

Belirsizlik hakim

Bahadır Yılmaz  (İnci Oyuncak - Tahtakale) Son bir yılda sadece döviz değil gümrük vergileri de yükseldi. Bu yüzden ithalatçılar mal getirmek istemiyor. Belirsizlik ve paramız değer kaybettiği için ithalatçı ürün getirse dahi, getirdiği ürünü hangi fiyattan satacağını bilemiyor.

Ürün skalamız daraldı

Halil Can (Atlas Outdoor – Karaköy) Üretimde, tedarikte ve tedarik edilen malın nakliyesinde sıkıntı yaşıyoruz. Tedarik edebildiğimiz ürün sayısı oldukça azaldı ve ürün skalamız epey daraldı. Müşteri kaybetmemek için kurdaki son artışları etikete yansıtmamaya çalışıyoruz, ama daha ne kadar dayanabiliriz, bilmiyoruz.

Satış yapılmıyor

Yakup Aksu (Emin Metal Sanayi - Ümraniye) Satışlarımız durdu çünkü kimse fiyatlandırma yapamıyor.  Büyük tedarikçiler yeni liste fiyatlarını açıkladığında satışlar tekrar başlanacak.

Vade bitti, her şey peşin

Serkan Uzun (Sekansan Kağıtçılık) Dövizdeki düzensizlik vadeli satışları tamamen bitirdi. Ön ödemeli satışlar başladı, nakit ödeme yapıldığında satış gerçekleşiyor. Hatta kredi kartına satış olduğunda komisyon bedeli de alınıyor.  

Ödemeler dövizle

Mehmet Ali Yıkılmaz (Özkaracan Matbaacılık) Geçen gün toptancı dolar üzerinden fiyat verdi ve parayı peşin istedi. Parayı bankadan TL karşılığında EFT ile yolladım ama para hesaba geçinceye kadar döviz yükseldi. Farkı ödedim.

Stokçuluk başladı

Mustafa Ceylan (Pelin Aydınlatma – Karaköy) İthalatçılar ellerindeki malı stokluyor çünkü kur yükseldikten sonra esnafa yüksek fiyattan satacak. Bu yüzden mal çekemiyoruz, çeksek de son bir aydır piyasada yaprak kımıldamıyor.