20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 01.07.2022 16:02 | Son Güncelleme: 01.07.2022 18:22

Yeni asgari ücret açıklandı: 5 bin 500 TL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücret zammını açıkladı. Buna göre 4 bin 253 TL olan asgari ücret yüzde 30 zam ile 5 bin 500 TL'ye çıktı
Yeni asgari ücret açıklandı: 5 bin 500 TL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni asgari ücretin 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 30 artışla 5 bin 500 liraya yükseltildiğini açıkladı.

Aralık ayında asgari ücrete bir zam daha yapılacağını duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm ücretlerden asgari ücrete kadar olan kısmın gelir vergisinden de muaf olduğunu belirtti.

Önce yüzde 25 dedi

Cumhurbaşkanı ilk önce yüzde 25 olarak açıkladığı ara zammı, konuşması bitmek üzereyken yüzde 30 olarak düzeltti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

"Ancak geçtiğimiz aralık-ocak aylarının enflasyonda yol açtığı kamburun bu artışların bir süre sonra yetersiz kalmasına sebep olduğunu da tespit ettik. Bunun üzerine arkadaşlarımızdan hemen gereken hazırlıkları yapmaya başlamalarını istedik. Kamu çalışanlarımızın ve tüm emeklilerimizin maaşlarına yüzde 40'ın üzerinde bir enflasyon farkı, artışı zaten yapılacak. Asgariücretlilerimizin de kayıplarını telafi etmek gerektiğini gördük. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız talimatımızla hemen Asgari Ücret Komisyonunu toplantıya çağırdı. Bakanlığımızın tüm taraflarla görüş ve anlayış birliği içinde yürüttüğü çalışma sonunda yeni bir asgariücret rakamı belirledik. Şimdi sizlere yeni asgari ücreti açıklamak istiyorum. Asgari ücrete temmuz ayından geçerli olmak üzere yüzde 25 oranında bir ara artış yapıyoruz. Buna göre yeni asgari ücret net 5 bin 500 lira olacaktır. İşçi başına devletimiz işverenlere de 100 lira destek verecektir."

Yeni asgari ücretin tüm çalışanlara ve geliri buna endeksli tüm kesimlere hayırlı olması temennisinde bulunan Erdoğan, "Biraz önce de vurguladığım gibi bu bir ara artış. Asıl asgari ücret tespitini inşallah yıl başında yeniden gerçekleştireceğiz. Diğer yandan, yılbaşında devreye aldığımız asgari ücret kadarki gelirin vergi dışı kalması uygulaması sebebiyle kamu çalışanlarına ve emeklilere bu artış ortalama 300 lira olarak yansıyacaktır. Bu artışın da faydalanacak herkese hayırlı olmasını temenni ediyorum. İnşallah Türkiye büyüdükçe, geliştikçe, hedeflerine doğru ilerledikçe, kazandıkça elindeki imkanları milletin her bir ferdiyle paylaşmayı sürdürecektir" ifadesini kullandı.

Kamu çalışanlarına 300-350 TL gelir

Asgari ücretin açıklanmasından sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de konuştu. Bakan Bilgin, ''Asgari ücret komisyonu bugüne kadar yıllık olarak toplantılarını gerçekleştiriyordu, enflasyon etkisi, ekonomideki dalgalanmalar, ilave müdahaleye ihtiyaç olduğu konusunda görüş bildirdiniz. Komisyonumuz çalışmalarını yaptı. Biz, sizin sık sık altını çizdiğiniz, çalışanlarımızı asgari ücrete karşı koruyacağız. Bu görevi de bize verdiniz. Asgari ücretin vergi dışı bırakılması bugün de yansıyacaktır. Kamu çalışanları da 300-350 lira civarı buradan gelir elde edeceklerdir“ dedi.

İşsizlik maaşı da değişiyor

Yeni asgari ücretle birlikte işsizlik maaşı en düşük 2561 lira, en yüksek de 5123 lira olarak ödenecek. 

Sağlık sigortası primleri

Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri de asgari ücret zammı kadar arttı. Geliri brüt asgari ücretin üçte birinin altında olanların primlerini devlet karşılıyor. Geliri bunun üzerinde olanlar ise primlerini kendisi ödüyor. SGK, 2022'de Genel Sağlık Sigortası (GSS) primini aylık 150,12 lira olarak belirlemişti. Asgari ücrete gelen ara zamla birlikte yeni GSS primi 195 lira oldu.

65 yaş aylığı yaklaşık 400 TL arttı

65 yaş aylığına yapılacak zam tutarı, 2022 asgari ücret maaşının belirlenmesi ardından duyurulmuştu. Buna göre 65 yaş aylığı 1296 TL olarak belirlenmişti. Yeni asgari ücretle birlikte 65 yaş aylığı 1684 lira oldu.

Engelli aylığı da artırıldı

Yeni asgari ücretle yüzde 40-69 oranlarında engelliliği bulunanlar için engelli aylığı 1124 lira, yüzde 70 ve üzerinde engellilik oranı olanlar için ise engelli aylığı 1687 lira, engelli yakını aylığı da 1124 lira olarak belirlenmişti.

Stajyer maaşlarında güncelleme

Okullardan işletmelere staj yapmak için giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücret artış oranı kadar yükselecek. Staj yapanlar net asgari ücretin yüzde 30'undan az olmamak üzere ücret alıyor. 5 bin 500 lira olan asgari ücretle birlikte en düşük staj ücreti bin 650 lira oldu.