29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 08.10.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Aşk acısını hissettiren ses

Pedro Almodovar’ın kısa filmi İnsan Sesi MUBI’de. Tilda Swinton’ın oynadığı yapım, klasikleşen bir metnin son derece çağdaş uyarlaması
Aşk acısını hissettiren ses
Bu yılki Venedik Film Festivali’nin açılış filmi olan son filmi Parallel Mothers’ın yolunu gözlerken, Pedro Almodovar’ın bir önceki filmi Human Voice MUBI’de yerini aldı. Usta yönetmenin pandemi döneminde neredeyse tek mekanda ve tek bir oyuncuyla çektiği film, bir ‘monodrama’ uyarlaması. Yazdığı oyunlar, kitaplar, şiirler ve çektiği filmlerle Fransa’nın en önemli yaratıcılarından Jean Cocteau’nun 1920’lerin sonunda yazdığı aynı adlı eserden uyarlanan film, ilk gösterimini geçen yıl Venedik’te yapmıştı. Yönetmenin İngilizce olarak çektiği filmde Tilda Swinton başrolde. Sevgilisi tarafından terk edilen bir kadının hikayesi İnsan Sesi. Yıllardır birlikte olduğu erkek arkadaşının kendisini terk ettiğini telefonda öğrenen kadın (kadının adı yok!) yaşadığı düş kırıklığını, ama ağlayarak, ama isyan ederek, ama kendini ve sevdiğini yok etmeyi tasarlayarak yaşıyor. Aşk acısıyla, ayrılığın getirdiği yıkımla baş etmeye çalışan kadının gel-git halleri, bu acıyla yüzleşmiş olanlara çok daha anlamlı gelecektir eminim.

Eski filmin yenisi 

Aynı metin defalarca sinemaya uyarlandı. Ingrid Bergman, Anna Magnani gibi döneminin en iyi oyuncuları “kadın”a hayat verdi. Ama en ilginç uyarlama yine Almodovar’dan gelmişti. Yönetmene dünya çapında ün getiren 1988 yapımı Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar filmi, yine Cocteau’nun İnsan Sesi isimli oyununun serbest bir uyarlamasıydı. Yan karakterler eklemeli ve mizah dozu yüksek bu filmi de bir yerlerde rastlarsanız kaçırmamalısınız.