25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.10.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Ben buradayım sevgili izleyici, sen neredesin?

Pandemide 19 ay kapalı kalan Kumbaracı50, Yiğit Sertdemir’in tek kişilik performansı Demiryolu Hikâyecileri ile evine ve seyircisine kavuştu
Ben buradayım sevgili izleyici, sen neredesin?
Gülin Dede Tekin
Geçen yıl Kasım ayında prömiyer yapması planlanırken yasaklar sebebiyle seyirci ile buluşması ertelenen Demiryolu Hikâyecileri, prömiyerini 2. Bergama Tiyatro Festivali’nde yapabilmişti. Oyun, İstanbul seyircisi ile de geçen hafta tanıştı. 

Harika bir reji

Hikâye anlatıcılığının edebiyattaki en güçlü kalemlerinden Oğuz Atay ile tiyatronun üretken isimlerinden Yiğit Sertdemir’i bir araya getiriyor Demiryolu Hikâyecileri. “Ülkenin büyük şehirlere uzak, bir dağ başı kasabasında, bir demiryolu istasyonunda çalışan üç hikâyeci”; yani anlatıcı, genç Yahudi ve genç kadın Sertdemir’in uyarlaması, rejisi ve bedeniyle hayat buluyor.  Oğuz Atay seyyar hikâye satıcılığı yaparak hayatta kalan üç kişinin birbirleriyle, okuyucularıyla, yanı başlarında satış yapan tezgâhtarlarla ya da unutmaya yüz tuttukları gerçek dünya ile olan ilişkilerini ve sanatsal üretim süreçlerini incelikli, biraz da fantastik bir dille anlatır. 70’li yılların sonlarında yazılmış olmasına rağmen günümüze hiç de uzak değildir anlatılan.  Sanat üreten kişiye nasıl bakıldığına, ülkemizdeki yaklaşıma ayna tutar metin. Genç Yahudi ve genç kadının gidişinin ardından yalnızlığı ile baş başa kalan anlatıcı, bıkmadan hikâyelerini anlatmak ister, geriye kalan tek kişi olsa da. Bir adres bulsa daha anlatacak hikâyeleri vardır cebinde. “Ben buradayım sevgili okuyucu sen neredesin?” diye bitirir Oğuz Atay Demiryolu Hikayecileri’ni. Umut hep vardır.  Pandemide ayakta kalmaya çalışırken hikâyelerini anlatmaktan asla vazgeçmeyenlerden biri Altıdan Sonra Tiyatro ekibi de. Belki de, Sertdemir’in prömiyerde yaşadığı duygunun şiddeti bu nedenle gözyaşlarına dönüştü.  Sertdemir, Atay’ın Korkuyu Beklerken kitabında yer alan Demiryolu Hikâyecileri’ni merkeze alarak, günden güne hastalanan genç Yahudi için Beyaz Mantolu Adam’ı ve genç kadın için de Unutulan öykülerini metne usulca dahil etmiş. Anlatıcı karakterine atfettiği ve anlattıkça hafifleyen kekemelik, bedenine yüklediği tikler günden güne zihni bulanmaya başlamış olan gerçek dünyayla bağlarını koparmış karakter için biçilmiş kaftan. Dekor ve kostüme de Candan Seda Balaban’ın sihirli elleri değmiş. 

Keşke bir tren istasyonunda oynasa

Atay’ın okuyucusunu duygudan duyguya sürüklediği hikâyeleri, Sertdemir’in uyarlamasıyla ruhundan kaybetmediği gibi, tadını çok iyi bildiğiniz bir yemeği, başka maharetli bir elden yemek gibi bir his bırakıyor ruhunuzda. Gönül bir tren istasyonunda da sahnelense ne kadar güzel olur kim bilir diye düşünmeden de edemiyor. Sezonun kıymetli hikâyelerinin lezzetlilerinden… 
Romeo ve Juliet
Romeo ve Juliet

Bu hafta sahnede

Shakespeare’in dünyanın en bilinen romantik tregedyası Romeo ve Juliet 22- 23 Ekim’de DasDas’ta izleyiciyle buluşuyor. Yönetmenliğini Mert Fırat ile Nagihan Gürkan’ın üstlendiği oyunda Deniz Can Aktaş Romeo’yu canlandırırken Naz Çağla Irmak Juliet’e hayat veriyor.  Sokrates’in Son Gecesi oyunu, 23 Ekim’de Çankaya Sahne’de izleyiciyle buluşuyor. Mehmet Atay’ın hem yönettiği hem oynadığı oyunda Atay’a Oktay Dal ve Hülya Dizmen eşlik ediyor. Geleneksel Türk Tiyatrosunun üstadı Münir Canar’ın kalemi ve yorumuyla sergilenen Geçmiş Zaman Olur Ki, 24 Ekim 20.00’da Çankaya Sahne’de seyiciyle buluşuyor. Oyunda Serkan Melikoğlu, Hasan İrfan Buzcu, Emre Kaymak, Cem Sel var. Nevra Serezli tekrar tiyatro sahnesine çıkıyor. Nevra Serezli’ye oyunda Nuri Gökaşan,Arif Güney ve Burcu Kazbek eşlik ediyor. Ağaçlar Ayakta Ölür, 25 Ekim 20.30’da Turkcell.  Çok sevilen dizilerin senaristi Caner Güler Sen Gülersen, Caner Güler  isimli gösterisiyle sahneye çıkıyor. Güler’in kişisel talihsizlikler antolojisini gözler önüne serdiği eğlenceli oyunu 26 Ekim’de Baba Sahne’de. Binnur Kaya, Güven Kıraç, Dolunay Soysert, Levent Ülgen bir araya geliyor. Vahşet Tanrısı 27 Ekim 20.30’da DasDas Sahne’de perde açıyor. Esra Bezen Bilgin, Yağız Can Konyalı Sesin Ritmi oyunuyla 27 Ekim’de Zorlu PSM’de. Oyun yazmaya olan inancını kaybetmiş oyun yazarı bir kadının ve hayatın şiddetinden kendini resim çizerek korumaya çalışan genç bir erkeğin hikayesi sahneye taşınıyor Marguerite Duras’ın Yeni Bir Şarkı oyunu 28 Ekim akşamı Moda Sahnesi Büyük Salon’da sahneleniyor. Kemal Aydoğan’ın yönetmenliğindeki oyunda Melis Birkan ve Caner Cindoruk izleyici karşısına çıkıyor.